• 20 sep 2021
  • Blog
  • Zorg
Stethoscoop

Samen optrekken voor goede zorg

PGGM investeert voor PFZW in beursgenoteerde ondernemingen die specifiek en meetbaar positieve maatschappelijke impact maken, zoals op de zorg.
Bjorn Van Kan 480X480 Pggm

Bjorn van Kan

Investment Manager Healthcare

Daarmee voldoen we aan een specifieke wens van onze achterban die werkt in de zorg- en welzijnsector. Nieuwe technologie kan bijdragen aan nog betere en efficiëntere zorg en hopelijk de werkdruk van zorgmedewerkers verlichten.

De Covid-19 crisis heeft een overbelasting van de ziekenhuizen in Nederland veroorzaakt. Niet-urgente behandelingen zijn uitgesteld of zelfs geannuleerd. Zowel in de eerste als de tweede golf zijn patiënten naar Duitse ziekenhuizen overgebracht om zo de Nederlandse ziekenhuizen te ontlasten. Het RIVM schreef eind vorig jaar dat de eerste Covid-19 golf (over 2020 alleen) de Nederlandse samenleving ten minste 50.000 gezonde levensjaren heeft gekost.

Jan Kimpen, de Chief Medical Officer van Philips, verwoordt in het recent verschenen “Future Health Index 2021” rapport de huidige situatie waarin de zorgsector zich in Nederland bevindt: “Door de wereldwijde pandemie moeten patiënten en personeel in de gezondheidszorg snel reageren en zich aanpassen en dat eist zijn tol. Wereldwijd ervaren zorgstelsels een ongekende belasting. Zorgprofessionals aan de frontlinie zijn nog nooit zo zwaar belast geweest, waardoor velen kampen met burn-outverschijnselen. Leiders in de gezondheidszorg staan voor de zware taak hun instelling door deze extreem lastige tijden te loodsen”. ING Bank heeft eerder dit jaar berekend dat er in 2040 bijna 170.000 ziekenhuismedewerkers meer nodig zullen zijn dan nu. Het al bestaande tekort aan zorgpersoneel van vóór de pandemie zal de komende jaren daardoor, zeker als er niets ingrijpend verandert, verder toenemen.

Ruim vóór de coronacrisis kampte het Nederlandse zorgsysteem al met de toenemende kosten van de gezondheidszorg. Het CBS schrijft dat de gezondheidszorg in Nederland in 2019, 91 miljard Euro kostte, ruim 10% van het bruto binnenlands product. De vergrijzing van de samenleving zal tot nog veel hogere kosten leiden. Kostenbesparende oplossingen zijn dus erg gewenst of zelfs noodzakelijk om de zorg betaalbaar te houden.

Philips heeft zich tijdens de Covid-19 crisis, maar ook al daarvóór, ingezet om een oplossingen te ontwikkelen en te realiseren die gericht zijn op het verbeteren van zorg voor patiënten, maar ook op het verbeteren van de werkomgeving van de zorgmedewerker. In een gesprek dat PGGM eerder dit jaar had met Léon Kempeneers, General Manager Health Systems van Philips Benelux, vertelde hij meer over de innovaties die door Philips in korte tijd zijn gerealiseerd door de coronacrisis. Philips is een mondiale voorloper in het ontwikkelen en aanbieden van oplossingen die gebruikmaken van digitalisering. Drie interessante projecten, die mede door Covid-19 een toenemende aandacht genieten en verpleegkundigen kunnen ontlasten, zijn:

  1. Draagbare sensoren: dit zijn draadloze patches die patiënten continu op hun lichaam dragen en die data verzamelen die de progressie van de patiënt binnen en buiten de zorginstelling bijhouden. Philips werkt bijvoorbeeld samen met het Catharina Ziekenhuis om patiënten eerder naar huis te laten gaan na een maagverkleining. Daarnaast kunnen de data automatisch aan het dossier van de patiënten worden toegevoegd door middel van een koppeling naar het EPD-systeem. Hierdoor is de oplossing minder belastend voor het zorgpersoneel en draagt bij aan het reduceren van de kosten.
  2. Centrale patiëntmonitoringsdashboards: de draagbare sensoren verzamelen ook continu vitale waarden van de patiënt. De data komen op een centraal punt op de afdeling binnen en worden door algoritmes geanalyseerd. Op basis van deze algoritmes wordt een ‘Early warning score’ vastgesteld die inzicht geeft in de status van de patiënt. Hierdoor kunnen zorgverleners mogelijk eerder preventieve maatregelen nemen om een verslechtering van de gezondheid van de patiënt te voorkomen. De ondersteuning van algoritmes en kunstmatige intelligentie maakt het ook mogelijk om patiënten eerder naar huis te laten gaan en patiënten slimmer te observeren. In combinatie met het centraal monitoren van patiënten kunnen verpleegkundigen hierdoor meer patiënten tegelijk ondersteunen.
  3. Track & trace van medische apparaten en hulpmiddelen: Medische apparaten worden in zorginstellingen op verschillende plekken gebruikt en opgeslagen, zorgprofessionals zijn vaak op zoek naar de apparatuur. Philips ontwikkelde daarom een track & trace oplossing om inzichtelijk te maken waar apparaten en hulpmiddelen zich bevinden. Dit scheelt tijd maar ook vooral frustratie bij zorgmedewerkers. Eerste testen hebben laten zien dat de zoektijd met 20 procent verminderd kan worden en ook forse besparingen kan opleveren doordat er beter zicht is op de hoeveelheid hulpmiddelen en apparatuur.


Het implementeren van oplossingen zoals hiervoor beschreven kost tijd en geld. Zorginstellingen hebben beperkte middelen om dergelijke grote investeringen te doen. Het veranderen van processen kost geld en de baten worden in veel gevallen pas in de jaren daarna gerealiseerd. De zorgverzekeraars spelen ook een belangrijke rol om ziekenhuizen te helpen bij innovatiemogelijkheden. Philips participeert in tal van pilotprogramma’s met diverse ziekenhuizen om kosteneffectiviteit en patiëntbeleving en -uitkomsten te meten. Philips verkent ook nieuwe financieringsvormen om zo de toegang tot deze innovatieve oplossingen te vergemakkelijken.

Bedrijven als Philips werken in het belang van onze deelnemers en dragen ertoe bij dat de werkdruk voor het verpleegkundig personeel enigszins wordt verlicht. Daarnaast genereert het bedrijf een positief financieel resultaat. Vanwege deze combinatie van factoren is er een belang in Philips opgenomen in onze aandelenportefeuille die een goed rendement met maatschappelijke impact beoogt te combineren. Nauwe banden tussen belegger en bedrijf om impact en progressie te meten zijn hierbij essentieel.

In een virtuele ontmoeting tussen de CEO van Philips, Frans van Houten, en de CEO van PGGM, Edwin Velzel, is het belang van PGGM om gepaste beleggingen te vinden die met name onze pensioenfondsparticipanten helpen, besproken.

Een ding is duidelijk: PGGM en Philips bedienen allebei het zorgpersoneel in Nederland. Dit element is in de kernwaarde van beide bedrijven ingesloten, hetgeen PGGM en Philips bondgenoten maakt.

Artikel delen of printen

klik op het icoon