Toekomstbudget

Bereken eenvoudig je uitgaven
in de toekomst

Met het Toekomstbudget bereken je in drie stappen eenvoudig hoeveel geld je tijdens je pensioen maandelijks nodig hebt. Aan de hand van je huidige situatie (stap 1) rekent het Toekomstbudget je toekomstige uitgaven voor. In stap 2 kun je deze uitgaven desgewenst verder aanpassen aan je eigen situatie. In stap 3 zie je de einduitkomst: je eigen Toekomstbudget.

1. Wat is je huidige situatie?

Onderstaande gegevens zijn verplicht

Persoonlijk
 1. Totaal netto inkomen per maand

  Vul hier je netto maandinkomen (en eventueel dat van je partner) in, zonder vakantietoeslag, eventuele eindejaarsuitkering, hypotheekrenteaftrek en andere toeslagen.

Woning
Vervoer

2. Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?

Onderstaande gegevens zijn verplicht

Hieronder zie je in blauw welke bedragen 65-plussers in een vergelijkbare woon- en inkomens-situatie gemiddeld per maand uitgegeven. De gemiddelden zijn gebaseerd op cijfers van het Nibud. De groene schuifregelaars tonen jouw situatie.

Pas de bedragen aan naar jouw toekomstverwachtingen Ben je van plan om na je pensioen anders te gaan wonen of minder kilometers te gaan rijden? Of verwacht je meer of minder geld dan uit te geven aan vakanties dan 65-plussers in een vergelijkbare inkomenssituatie? Verplaats dan de groene schuifregelaars of vul het bedrag van je keuze handmatig in.
 • Gemiddelden
 • Je uitgaven

Je uitgaven
(per maand)

 • Max € 1000
  gemiddeld
  Lees meer

  Woonlasten slokken vaak een groot deel van je inkomen op. Ga je in de toekomst kleiner wonen, of is je hypotheek afgelost? Dan ben je hier waarschijnlijk minder geld aan kwijt.

 • Max € 1000
  gemiddeld
  Lees meer
  1. Je toekomstige woning

  Vaste lasten zijn kosten die regelmatig terugkomen, zoals abonnementen, verzekeringen, belastingen en kosten voor telefoon, kabel, internet, gas, water en elektra. Het type woning en bouwjaar zijn van invloed op de energiekosten.

 • Max € 1000
  gemiddeld
  Lees meer
  1. Je toekomstige vervoer

  Als je een auto hebt, kost dat veel geld. Niet alleen in de aanschaf, maar ook aan benzine, verzekeringen, wegenbelasting en onderhoud. Heb je geen auto, rij je in de toekomst minder kilometers of ruil je je auto in voor het OV? Dan kun je hier minder geld voor reserveren.

 • Max € 1000
  gemiddeld
  Lees meer

  Onder huishoudgeld vallen uitgaven voor bijvoorbeeld boodschappen, cadeautjes, je persoonlijke verzorging of het laten schoonmaken van je woning.

 • Max € 1000
  gemiddeld
  Lees meer

  In deze categorie vallen grotere (on)regelmatige uitgaven. Wil je nieuwe kleding voor een bijzondere gelegenheid? Moet de wasmachine vervangen worden? Of laat je je tuin onderhouden? Door hier maandelijks al geld voor te reserveren, sta je nooit voor onaangename financiële verrassingen.

 • Max € 500
  gemiddeld
  Lees meer

  Als je stopt met werken, heb je meer tijd voor reizen en vakanties. Heb je altijd al die lange, verre reis willen maken? Of blijf je liever in de buurt? Je plannen en wensen bepalen welk bedrag je maandelijks voor vakanties en vrije tijd reserveert.

 • Max € 500
  gemiddeld
  Lees meer

  Ook sporten en hobby’s brengen kosten met zich mee, in de vorm van contributie of materialen. Heb je een goedkope hobby, die je alleen kunt beoefenen? Dan kun je hier minder geld voor reserveren. Heb je een duurdere passie die je graag deelt met anderen? Dan is het verstandig om hier meer geld voor opzij te zetten.

Je toekomstige uitgaven:

3. Je Toekomstbudget

netto per maand

Je huidige budget

netto per maand

Je huidige budget

Het bij Toekomstbudget vermelde bedrag kan afwijken van het bedrag dat je hebt opgegeven als totaal netto inkomen. Dit komt doordat in het Toekomstbudget toeslagen zijn meegenomen, zoals vakantietoeslag en heffingskortingen. Uiteraard kan niemand in de toekomst kijken. Daarom is er geen rekening gehouden met inflatie.

Bereken je inkomen voor later

Je Toekomstbudget is wat je verwacht maandelijks uit te geven wanneer je met pensioen bent.

Maar komt je Toekomstbudget ook overeen met je inkomen later? In de Geld voor Later Wijzer krijg je antwoord op deze vraag.