• 08 apr 2024
  • Persbericht
Laadpaal.2

Europese exploitant van snellaadstations Electra richt zijn pijlen op de Nederlandse markt

ELECTRA, de Europese specialist in het snelladen van elektrische voertuigen en winnaar van de Europese scale-up van het jaar prijs, kondigt zijn entree in de Nederlandse markt aan.
Electra

e scale-up is verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van een netwerk van meer dan 1.000 laadpunten in acht Europese landen, waaronder Duitsland en België. In 2030 wil het bedrijf in Europa zo’n 15.000 laadstations hebben gerealiseerd. In Nederland gaat het om 100 snellaadstations met 600 laadpunten. Mede dankzij een recordbedrag aan investeringen, waarbij recent pensioenbelegger PGGM namens Pensioenfonds Zorg en Welzijn en enkele andere pensioenfondsen de grootste aandeelhouder in ELECTRA is geworden, denkt het bedrijf de ambities voor 2030 te kunnen behalen. Op de korte termijn zal de nieuwkomer zich vooral richten op het rekruteren van lokaal talent en het openen van het eerste snellaadstation in Nederland later dit jaar. Aan de hand daarvan zal er mogelijk een versnelling van de Nederlandse uitrol plaatsvinden.

Mobiliteitstransitie
Rond 2030 zullen er naar verwachting bijna 30 miljoen elektrische voertuigen op de Europese wegen rondrijden. Daarnaast zal in 2035 de verkoop van nieuwe voertuigen met fossiele brandstofmotor binnen de EU verboden zijn. ELECTRA wil de mobiliteitstransitie ondersteunen met een massale uitrol van snelle, betrouwbare en gebruiksvriendelijke snellaadstations. Het bedrijf is op dit moment al actief in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Italië en Spanje. Mede dankzij de gebruiksvriendelijkheid van de laadstations vinden er maandelijks al bijna 100.000 laadsessies plaats. De laadstations bevinden zich voornamelijk in stedelijke gebieden, bij supermarkten, restaurants, hotels of openbare parkeerplaatsen.

Solide financiële positie
ELECTRA heeft in drie jaar tijd meer dan 600 miljoen euro aan kapitaal opgehaald om een van de eerste Europese snellaadnetwerken op te zetten. In de laatste investeringsronde, waarbij PGGM (een van de grootste vermogensbeheerders in Europa), de grootste aandeelhouder is geworden is er zo’n 304 miljoen euro opgehaald.

Dennis van Alphen, hoofd van PGGM Infrastructuur investeringen, zegt: "Wij hebben namens Pensioenfonds Zorg en Welzijn en enkele andere Nederlandse pensioenfondsen geïnvesteerd in ELECTRA omdat we overtuigd zijn van de expansiestrategie van ELECTRA. Het is extra verheugend dat de onderneming nu ook naar Nederland komt, omdat we als investeerder met langetermijn pensioenkapitaal een rol willen spelen in het financieren van de energietransitie in ons land. De expertise van ELECTRA zal in belangrijke mate bijdragen aan het versnellen van de elektrificatie van het Nederlandse wagenpark. ELECTRA levert ons een goed rendement en meetbaar positieve impact op het klimaatvraagstuk."

Snelle groei in korte tijd
Onder leiding van Louis-Charles Mosseray, die in augustus 2022 in dienst trad, maakte ELECTRA in België en Luxemburg een snelle groei door. In slechts 18 maanden tijd werden belangrijke samenwerkingen aangegaan, onder andere met Delhaize en TaxisVerts. Daarnaast zijn er in België zo’n 30 snellaadstations met 100 snellaadpunten operationeel gekomen. Mosseray zal ook de ontwikkeling in Nederland leiden.

Louis-Charles, Algemeen Directeur van ELECTRA BeNeLux, zegt: "Nederland is strategisch een zeer belangrijke markt voor de Europese expansie. We willen in Nederland in 2030 100 snellaadstations met meer dan 600 laadpunten geïnstalleerd hebben. Op dit moment zijn we al bezig met het ontwikkelen van enkele locaties en kijken ernaar uit om onze eerste snellaadstations, evenals onze naamsbekendheid en onze individuele diensten aan te bieden aan de Nederlandse klant. De sterk ontwikkelde markt van elektrische voertuigen in Nederland gecombineerd met de kennis en ervaring van onze investeerder PGGM in de Nederlandse markt, zullen zeker helpen om dit doel te bereiken."

Over ELECTRA
ELECTRA is een Europese specialist in het snelladen van elektrische voertuigen. Aanwezig in 9 landen, bouwt en exploiteert het bedrijf een netwerk dat meer dan 1.000 laadpunten heeft en als doel meer dan 15.000 in 2030.

ELECTRA heeft het vertrouwen gewonnen van toonaangevende partners zoals VINCI Autoroutes, Indigo, Altarea, AccorInvest, Louvre Hotels Group, de Delhaize Groep, de luchthaven Toulouse Blagnac, InVivo, de Chopard Groep, Stellantis, G7, Bolt, Europcar, Sixt, Honda, MG, en Hertz. Het profiteert ook van de financiële steun van gerenommeerde investeerders zoals PGGM, EIP, Eurazeo, Serena, de SNCF-groep via 574 Invest, RATP Capital Innovation, RIVE Private Investment, RGreen Invest, Frst, Allianz, de Chopard Groep, de Caisse des Dépôts en Consignations/Banque des Territoires, Ademe Investissement, en de Eiffel Investment Group.

Met een team van 200 specialisten investeert ELECTRA grootschalig in innovatie en onderzoek om de gebruikerservaring zo veel mogelijk te vereenvoudigen. Als winnaar van de French Tech Next 40 en France 2030, heeft ELECTRA onlangs de Europese scale-up van het jaar prijs ontvangen. Meer informatie: www.go-electra.com

Artikel delen of printen

klik op het icoon