Koplopers in duurzaamheid selecteren is pionierswerk

Felix Lanters beheert voor PGGM een portefeuille met louter koplopers in duurzaamheid. IEXProfs zocht hem op voor een profiel: "Het is pionierswerk om koplopers op het gebied van duurzaamheid te selecteren die ook nog een goede belegging zijn. Dat wordt op weinig plaatsen gedaan."

In de media

Lanters voelt zich prettig bij deze focus op duurzaamheid: "PGGM is een coöperatie en geen NV. Het draait er niet om de winst maar juist heel erg om de klant. Onze grootste klant zet nadrukkelijk in op duurzaamheid, naast een goed rendement. Ze willen voor de pensioenklant een waardevolle toekomst genereren."

Lees hieronder het volledige profiel:

​Hoe gaat het nu met: Felix Lanters?

Felix Lanters was bij ABN Amro beheerder van het Trans Europe Fund, een groeifonds, en was een van Nederlands bekendste fondsmanagers. In die tijd maakte Lanters deel uit van de IEX Magnificent Seven, een rijtje illustere Nederlandse fondsbeheerders, met boegbeelden als Mark Glazener, Jorik van den Bos en wijlen Joop Bresser.

Daarna raakte Lanters stapsgewijs steeds iets verder weg van de (ongewilde) status van stermanager. In 2004 werkte Lanters nog als portefeuillemanager bij Theodoor Gilissen, maar toen zijn vrouw eind 2008 ernstig ziek werd, besloot hij tijd voor zijn gezin te nemen. Zijn persoonlijke ervaringen leidden tot een grotere interesse in duurzaamheid.

“Beleggen voor de lange termijn en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden,” zegt Lanters. “Als belegger kun je bijdragen aan een goede toekomst voor jezelf en voor je kinderen. Je moet heel goed na denken over waar je in belegt.”

Het is pionierswerk om koplopers op het gebied van duurzaamheid te selecteren die ook nog een goede belegging zijn

Nadat zijn vrouw in maart 2009 overleed, werd Lanters in de zomer van dat jaar benaderd door PGGM voor een interimklus waarin hij zich onder andere bezighield met verantwoord beleggen. Daarna volgden nog drie tijdelijke posities, waarna Lanters in 2012 een pauze nam en onder andere deelnam aan de Alpe D’HuZes.

Die zomer nam PGGM wederom contact met hem op. “De helft van het responsible equity-team was opgestapt en ze vroegen of ik weer aan boord wilde komen om het team en de portefeuille te stabiliseren. Bij die vijfde interimklus ben ik blijven hangen,” vertelt Lanters.

Hij werkt graag voor PGGM omdat de pensioengigant zich echt heeft gecommiteerd aan duurzaam beleid. Zijn functie als Head of Responsible Equity heet nu Head of Long-Term Equity Strategy, want de lange termijn moet volgens Lanters sowieso duurzaam zijn.

“PGGM is een coöperatie en geen NV. Het draait er niet om de winst maar juist heel erg om de klant. Je staat dicht bij de klant en ontwikkelt dingen samen,” zegt Lanters over zijn nieuwe thuisbasis. “Onze grootste klant zet nadrukkelijk op duurzaamheid in, naast een goed rendement. Ze willen voor de pensioenklant een waardevolle toekomst genereren.”

Volgens Lanters onderscheidt PGGM zich van veel andere beleggingsbedrijven door de focus op duurzaamheid. De pensioenbelegger kijkt niet alleen naar het eigen huishouden van een bedrijf – hoe het omgaat met het milieu en met sociale zaken – maar ook naar de producten die het op de markt brengt en of die de consument in staat stellen duurzamer te opereren.

Lanters: “Het is pionierswerk om koplopers op het gebied van duurzaamheid te selecteren die ook nog een goede belegging zijn. Dat wordt op weinig plaatsen gedaan. Het vergt veel inspanning en ontwikkeling en een specifieke kennis. De manier waarop je iets dergelijks in een ondernemingsanalyse inpast vergt een andere manier van kijken.”

Aandelen zijn volgens hem bij uitstek de manier om rechtstreeks met duurzame beleggingen bezig te zijn, omdat beleggers invloed kunnen uitoefenen op een organisatie.

Bron: IEXProfs

Head of Equities

Geef uw reactie