PGGM-eisen beter bestuur vastgoedfonds gehonoreerd

PGGM voert met tientallen Amerikaanse vastgoedfondsen intensieve gesprekken over versterking van hun corporate governance. Dat verstaan we onder ‘betrokken aandeelhouderschap’. Bij VEREIT zijn alle PGGM-eisen nu ingewilligd.

In de media

​PGGM claimt overwinning in strijd tegen bestuurscultuur vastgoedfondsen in VS

Pensioenbelegger voert met fondsen verhitte discussies om onder meer beloningsbeleid
 

New York - De Nederlandse pensioenbelegger PGGM heeft bijgedragen aan een schoonmaak in de top van een groot Amerikaanse vastgoedbedrijf.
 
De Nederlanders hadden eerder dit jaar in een publieke brief aangedrongen op het wegsturen van vier bestuurders nadat was gebleken dat American Realty Capital Properties (ARCP) bewust verkeerde cijfers naar buiten had gebracht.
 
De bestuurders hebben inmiddels hun biezen gepakt en het beloningsbeleid is versoberd. Verder heeft het vastgoedfonds de functie van ceo en voorzitter van de board gesplitst. Dat was een wens van PGGM die in de VS maar zelden wordt ingewilligd, zeker bij vastgoedfondsen waar doorgaans families de macht in handen hebben.
 
Hans op ’t Veld, hoofd beursgenoteerd vastgoed bij PGGM en Rogier Snijdewind, adviseur verantwoord beleggen, zeggen tevreden te zijn over de veranderingen tot nu toe. Op ’t Veld: ‘Er is geen half werk geleverd, waar we een beetje bang voor waren. Er is gebroken met het verleden.’
 
Engagement is niet gezellig. Kom niet aan de portemonnee van de topman
 
De nieuwe ceo Glenn Rufrano heeft krachtig schoon schip gemaakt en in korte tijd het bedrijf vernieuwd. ARCP heet tegenwoordig VEREIT. De hele top is vervangen.
 
Oprichter Nicholas Schorsch stapte vorig jaar december al op vanwege het boekhoudschandaal.
 
Het is een zeldzaam succes voor de Nederlandse pensioenbelegger.
 
PGGM heeft belangen in vijftig Amerikaanse vastgoedfondsen en met veel fondsen voert het verhitte discussies om veranderingen af te dwingen. Snijdewind: ‘Het zijn vaak geen gezellige gesprekken. Je wordt niet geacht te komen aan de macht en de portemonnee van de topman.’
 
Bij vastgoedfonds Vornado Realty Trust leeft onvrede onder aandeelhouders omdat het fonds een met een meerderheid ingediend advies negeert. PGGM houdt voor $ 220 mln aandelen. ‘Toch kost het ons veel moeite om serieus genomen te worden’, zegt Op ’t Veld.
 
‘Maar we hebben vorige week in gesprekken met boardleden een stappenplan voorgelegd. Hierin vragen we onder meer jaarlijkse verkiezingen van de leden van de board.’
 
Het grootste belang van PGGM in de VS is $ 630 mln groot en betreft Simon Property Group. Daar maakt PGGM bezwaren tegen de beloning van de topman die de functie van ceo en voorzitter van de board combineert.
 
Grote successen bleven tot nu toe uit. ‘Er is wat beweging in de goede richting. Er zijn recentelijk voorwaarden verbonden aan een beloningspakket voor tien jaar voor de topman’, zegt Op ’t Veld.
 
Tegenover Avalon Bay Communities heeft PGGM zorgen geuit over de veiligheid van bouwvakkers in de vastgoedprojecten. Verder lopen onder meer gesprekken met Prologis, SL Green en Kimco Realty over de invulling van de board.
 
PGGM heeft zijn belang in Mack- Cali Properties verkocht, naar eigen zeggen omdat een dialoog geen respons opleverde.
 
PGGM kreeg bij American Realty Capital Properties geen beleggers mee die openlijk de kritiek delen.
 
Amerikaanse beleggers grijpen liever naar juridische wapens, zeggen de PGGM-experts
 
Amerikaanse beleggers grijpen liever naar juridische wapens, zeggen de PGGM-experts. Tegen het bedrijf loopt een collectieve schadeprocedure aangevoerd door staatspensioenfonds Calpers. PGGM heeft daarin geen actieve rol, maar deelt als aandeelhouder wel mee in een eventuele schadevergoeding.
 
PGGM is dinsdag aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering. Nog niet alle zorgen zijn weg. De beurskoers is nog niet hersteld, wat mede verband houdt met de ongewisse uitkomst van de lopende class action.
 
PGGM houdt 1,3% van de aandelen, een belang dat na een koersval van 40% iets minder dan $ 100 mln waard is. Ook zijn er zorgen over het opschonen van de portefeuille en mogelijke transacties met Schorsch of aan hem gelieerde partijen.
 
De vastgoedman en zijn partners zijn een nieuw bedrijf gestart: AR Global Investments. Vorige maand nam private-equity-investeerder Apollo een meerderheidsbelang.
 
Bron: Het Financieele Dagblad

Head of Responsible Investment

Senior Advisor Responsible Investment

Geef uw reactie