PGGM en BAM bouwen hun joint venture uit

Pensioenbelegger PGGM en bouwmaatschappij BAM breiden hun succesvolle joint venture, gericht op het realiseren van publiek-private projecten, verder uit. Met een nieuwe kapitaalinjectie is de joint venture klaar om nieuwe opdrachten binnen te halen in Nederland en omringende landen.

In de media

​Lees meer hierover in het interview van de Telegraaf met PGGM's hoofd Infrastructure Henk Huizing:

Pensioengelden in wegen

Pensioenbelegger PGGM steekt €100 miljoen extra in de samenwerking met bouwconcern BAM. Via dit samenwerkingsverband worden infrastructurele projecten in West-Europa ontwikkeld en gefinancierd. De twee jaar oude samenwerking is een groot succes; tot nu toe heeft PGGM al €425 miljoen in de samenwerking gestoken en daar komt vanaf vandaag €100 miljoen bij.

De uiteindelijke impuls voor de economie is een veelvoud van de bedragen die PGGM beschikbaar stelt via deze zogeheten publiek-private samenwerking (PPS). Henk Huizing, hoofd Infrastructure PGGM: De gelden die via BAM en PGGM beschikbaar komen, gelden als eigen vermogen. Bij dit soort projecten kan gemakkelijk vreemd vermogen worden aangetrokken tot soms wel tien keer de omvang van het eigen vermogen. Deze samenwerking is goed voor een impuls van vele miljarden euro's.''

De constructie waarbinnen PGGM en BAM samenwerken is bijzonder maar tegelijk praktisch. BAM schrijft in op grote infrastructurele werken en als de aanbesteding wordt gewonnen voert het werk ook uit. Als het project wordt opgeleverd, verkoopt BAM 80% van het aandeel in het project aan PGGM.
 
Het voordelige van de samenwerking zit in de lange looptijd van de projecten die BAM en PGGM gezamenlijk oppakken. Het gaat altijd om projecten die een lange looptijd hebben, dus niet alleen de verbreding van een weg maar ook het onderhoudscontract voor een periode van 25 jaar; of de bouw van een scholencomplex mét een onderhoudscontract voor 25 jaar. De gelden die dit onderhoud (dat door BAM wordt uitgevoerd) oplevert, worden in feite door BAM in de tijd naar voren gehaald en verkocht aan PGGM.

Huizing: Het leuke van deze contracten is dat de onderhoudscontracten altijd een inflatiecorrectie hebben ingebouwd. Dat is voor een pensioenbelegger uiterst aantrekkelijk. Uiteindelijk is het doel toch om zo veel rendement te behalen dat daarmee de pensioenen kunnen worden aangepast aan de inflatie.''
 
Om de samenwerking te kunnen uitvoeren hebben BAM en PGGM een joint-venture opgericht waarin beide partijen op exclusieve basis samenwerken. De projecten die in de afgelopen twee jaar zijn uitgevoerd betreffen onder meer schoolgebouwen, overheidspanden en wegen. Zo is via PPS-structuur de wegverbreding van de A12 tussen Utrecht en Veenendaal uitgevoerd. Op dit moment wordt gewerkt aan de ombouw van de zeer gevaarlijke tweebaansweg N33 tussen Assen en Zuidbroek. Doordat PGGM uiteindelijk geld wil steken in het proejct is de ombouw naar een vierbaanssnelweg tot stand aan het komen.

Het lijkt erop dat PGGM via de samenwerking voldoet aan de vraag vanuit de politiek om meer gelden uit de pensioenkassen te gebruiken in Nederland en te investeren in projecten die een groot maatschappelijk draagvlak hebben. Toch zijn dat niet alleen maar de drijfveren van PGGM, zo zegt Huizing. We kunnen via deze manier van werken een rendement creëeren dat aantrekkelijk is voor de institutionele klanten, met name de pensioenfondsen. Pensioenfondsen hebben van nature een heel lange beleggingshorizon. In de projecten die we samen met BAM doen zit geld voor een lange tijd vast; het is een investering die we niet snel kunnen verkopen of liquide kunnen maken. Dat is voor een bouwer lastig maar voor een pensioenfonds niet. De illiquiditeitspremie die in deze investeringen zit, past heel goed bij PGGM.
"Aan investeringsmogelijkheden is er geen gebrek. Er zitten nog 20 projecten 'in de pijplijn' die mogelijk aan BAM / PGGM worden gegund, zoals Huizing uitlegt. Voor PGGM speelt er nog iets: het is één van de eerste grote beheerders die het kunststukje van een PPS die voor ieder profijtelijk is, kan uitvoeren. Huizing is er wel trots op: We hebben hier een expertise opgebouwd die elders niet bestaat.'' 
 
Bron: Telegraaf
 

Lees ook:

 

PGGM

Geef uw reactie