• 03 mrt 2021
  • Statement
4F7dd2bf Baa9 4805 8Acb 951C92f9a0b1 Original

Service Manager bij PGGM

Hands-on aan het werk én de vrijheid om de afdeling vorm te geven

Van springen op een rijdende trein tot het bouwen van een heel nieuw station. Nee, we hebben het niet over een functie bij de spoorwegen, maar over de uitdaging van de Service Managers van PGGM. Service management is uiteraard niet nieuw binnen PGGM, maar de officiële functie en bijbehorende regieafdeling zijn dat wel.

Pioniers

Aad Severijnen en Nancy Cheung Tam He zijn de pioniers op dit gebied. Aad ging op 1 juli 2020 de uitdaging aan en Nancy volgde drie maanden later. “Aan de ene kant stap je als Service Manager op een rijdende trein en pak je de alledaagse activiteiten op,” vertelt Aad. “Van audits tot het deelnemen in lopende projecten. Je voert gesprekken met interne en externe afnemers en daarnaast ligt de focus op een aantal strategische leveranciers, zoals Microsoft en KPN. Aan de andere kant moet de regieafdeling helemaal opgezet worden en buig je je over allerlei inrichtingsvraagstukken. Die combi tussen hands-on aan het werk zijn en de vrijheid om deze afdeling vorm te geven, spreekt mij in ieder geval heel erg aan.”

Grote toegevoegde waarde

Hoewel het dus een vrij nieuwe functie betreft, is de toegevoegde waarde binnen de organisatie groot. Dat zien ook de mede PGGM’ers. “We worden aan onze haren bij allerlei projecten gesleept”, vertelt Nancy lachend. “Je merkt dat de collega’s onze inzet waarderen en ik voel me echt welkom. Veel mensen werken hier ook al járen, dat vind ik indrukwekkend.” Eén van die projecten is de transitie van het huidige kwaliteitsmanagement systeem KMS 1.0 naar een nieuwe KMS 2.0. Een modern kwaliteitssysteem voor het beheersen van de IT processen, het voldoen aan de diverse regelgevingen en het behouden van diverse ISO certificeringen. Met KMS2.0 worden ‘alle’ IT processen – van incident tot changemanagement – herzien en naar deze tijd getrokken. “Dit traject is ook gelijk input voor de uitrol van Topdesk, de nieuwe service management tool die geïmplementeerd wordt”, voegt Aad toe. “En dit is nog maar één voorbeeld. Zelf neem ik ook nog deel aan een project waardoor de IT-kosten beter doorbelast kunnen worden binnen PGGM, is Nancy betrokken bij het leveranciers selectietraject voor de netwerkdiensten en zijn we betrokken bij diverse audits.”

Voor de troepen uit

Dat service management een brede rol binnen deze organisatie is, is dus nog een understatement. “In eerdere rollen heb ik vaak bepaalde delen van service management opgepakt”, vertelt Nancy. “Ik vind het fijn dat het hier zo breed is neergezet. Het is hier echt een tactische functie, je hebt uiteraard wel te maken met de operatie maar je bent er niet eindverantwoordelijk voor.” In deze rol gaat het dus niet alleen om het in de lucht houden van alle ballen. Het is juist zaak om ook te kijken naar verbeteringen en de inrichting van de geleverde diensten en verdere positionering van de afdeling en invulling van de regievoering door de service managers. Nancy: “Om dit te realiseren, moet je iedereen meenemen in de verandering. Je moet dus ‘voor de troepen uit’, maar ook niet te ver. De juiste balans is hierin key. Waar we over een jaar precies staan durf ik niet te zeggen, maar je ziet nu al de impact die je hebt in deze rol en deze organisatie. ”

Kun jij als ervaren Service Manager ook niet wachten om je stempel op deze afdeling te drukken? Neem snel contact met ons op!

Artikel delen of printen

klik op het icoon