Jaap van Dam, Managing Director Investment Strategy PGGM

Jaap van Dam

Directeur Strategisch Beleggingsadvies

"De kwaliteit en de uitkomsten van beleggen worden op lange termijn bepaald door het waarom, het hoe, het wat, en het wie: overtuigingen, governance en beleggingsproces, de concrete beleggingen en de betrokken mensen. Ik kan helpen om deze aspecten onder de loep te nemen en te verbeteren."

Contactgegevens

j.van.dam@pggm.nl

Mijn publicaties

  1. Grijs, Groen en Rood: een beleggersverhaal in drie zones

   ​Jaap van Dam over wat pensioenfondsen kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling en welke aangrijpingspunten er zijn om hun bijdrage te vergroten.

   Datum
  2. Bestuurdersgereedschap voor lange termijnbeleggingssucces

   Pensioenfondsbestuurders dragen de zware verantwoordelijkheid voor beleggingskeuzes. Welke gereedschappen kunnen hen aangereikt worden om deze verantwoordelijkheid nog beter te nemen? Jaap van Dam over het schrijven van het boek ’Achieving Investment Excellence’.

   Datum
  3. Over duurzame beleggingsdilemma’s

   Jaap van Dam ziet drie dilemma’s op het pad naar duurzaam beleggen. Hij sprak ze uit bij het afscheid van Else Bos van PGGM.

   Datum
  4. Lange termijnbeleggen: van intuïtie naar bewijs

   ​Recent onderzoek geeft sterke aanwijzingen dat beleggingen in ondernemingen met een lange termijnfocus relatief goed presteren, schrijft Jaap van Dam. Dit is een verkorte versie van zijn artikel in Financial Investigator.

   Datum
  5. Lange termijnbeleggen: Let op de governance!

   Lange termijnbeleggen vraagt een governance met voortdurende aandacht en onderhoud, schrijft Jaap van Dam in de Financial Investigator.

   Datum
  6. Drie pijlers die beleggingssucces op lange termijn bepalen

   ​In Financial Investigator schrijft Jaap van Dam over hoe belangrijk beleggingsovertuigingen zijn. Hij licht toe hoe deze bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) tot stand kwamen en geeft een aantal tips.

   Datum
  1. Korte termijn goed? Lange termijn veel beter!

   ​Ondernemingen en economieën presteren minder dan zij zouden kunnen. Dit heeft gevolgen voor de hoogte en de stabiliteit van rendementen van pensioenfondsen. Er is een groeiende beweging die dit probeert te veranderen, schrijft Jaap van Dam in Financial Investigator.

   Datum
  2. Combineer langetermijnvisie met zekerheid op korte termijn

   Pensioenfondsen richten zich te vaak - noodgedwongen - op de korte termijn terwijl ze zich met hun beleggingsvisie hebben gecommitteerd aan de lange termijn. Volgens Jaap van Dam is die spagaat best te overbruggen.

   Datum
  3. 'Het was tijd ons beleggingsbeleid te wijzigen'

   Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft een nieuw beleggingskader ontwikkeld samen met partner PGGM. PGGM's Managing Director Strategy Jaap van Dam legde onlangs aan Responsible Investor uit waarom een nieuw beleid, met veel aandacht voor duurzaamheid en de lange termijn, noodzakelijk is. 'PFZW kan duurzaamheid niet beschouwen als een externe factor.'

   Datum
  4. 3 duivelse dilemma’s in het beleggingsbeleid

   Pensioenfondsbestuurders staan voor een aantal grote uitdagingen op het gebied van hun beleggingen. Jaap van Dam, PGGM's Managing Director Investment Strategy, zet drie grote dilemma's op een rij én schetst zijn conclusies.

   Datum
  5. Zo bouwde PFZW zijn nieuwe strategie van de grond af op

   Stel je kunt als pensioenfonds helemaal opnieuw beginnen. Welke keuzes zou je dan, niet gehinderd door het verleden, maken in je beleggingsstrategie? Met dat uitgangspunt begonnen Pensioenfonds Zorg en Welzijn en uitvoeringsorganisatie PGGM aan de zoektocht die heeft geleid tot een nieuw beleggingskader voor het pensioenfonds.

   Datum
  6. We moeten beleggingsstrategieën beter testen

   De financiële sector zou soms meer moeten opereren als de medische. En dan met name bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Dat zegt PGGM's Managing Director Strategy Jaap van Dam in een interview met Financial Investigator.

   Datum

Onze experts op uw congres of evenement?


Onze experts worden wereldwijd gevraagd als spreker op congressen en evenementen over pensioen, vermogensbeheer en andere vakgerelateerde onderwerpen. In de agenda hiernaast ziet u waar en wanneer, en wordt u doorverwezen naar meer informatie over het congres of evenement.
 
Organiseert u een congres of evenement en wilt u een van onze experts uitnodigen als spreker? Neem contact met ons op via woordvoering@pggm.nl