
Een nieuwe standaard in kredietbeleggingen
Samen met onze klant PFZW streven we naar een beleggingsportefeuille waarin rendement, risico én duurzaamheid gelijkwaardig worden gewogen en die marktconform rendement oplevert, tegen acceptabel risico en met een relatief hoge mate van duurzaamheid. De beleggingscategorie Krediet is het eerste domein waarin deze integrale visie volledig is doorgevoerd. In dit artikel beschrijven we hoe we deze balans tot stand hebben gebracht: van het eerste idee tot uitvoering in de praktijk.
Krediet leent zich goed voor de nieuwe beleggingsstrategie van PFZW. De kredietbeleggingen worden actief beheerd, waardoor een goed inzicht in de belegde ondernemingen al is ingebed in de beleggingsstrategie. Vanwege het asymmetrische risico-rendementsprofiel van kredietbeleggingen is een focus op bedrijfselectie essentieel, om verliezen in de portefeuille te voorkomen.
Van strategische ambitie naar concrete beleggingskeuzes
In 2023 zijn we in opdracht van PFZW gestart met de ontwikkeling van een kredietportefeuille waarin naast rendement en risico ook duurzaamheid een volwaardige plaats inneemt. Dit heeft geleid tot een prototype met een heldere beleggingsfilosofie. Het ontwikkelde prototype vormt inmiddels de blauwdruk voor onze wereldwijde benadering van kredietbeleggingen binnen het nieuwe kredietmandaat van PFZW.
Om dit mogelijk te maken, zijn twee fundamentele strategische keuzes gemaakt:
1. Eén wereldwijd beleggingsuniversum
We hebben ervoor gekozen om niet langer te werken met afzonderlijke regionale of sectorale allocaties. In plaats daarvan hanteren we één breed, wereldwijd universum van beleggingsmogelijkheden. Deze aanpak vergroot de keuzemogelijkheden om voldoende aantrekkelijke investeringen te vinden met aandacht voor rendement, risico en duurzaamheid. Het wereldwijde perspectief stelt ons in staat om scherpere afwegingen te maken tussen deze drie dimensies.
2. Langere beleggingshorizon
Om een kredietportefeuille te verduurzamen zonder concessies aan rendement is een langere termijnvisie nodig. De beleggingshorizon is daarom verlengd van 3–5 naar 5–7 jaar, wat ons de ruimte geeft om strategieën toe te passen die op de langere termijn renderen — zowel financieel als maatschappelijk.
Een gestructureerde duurzaamheidsaanpak
Onze benadering van duurzaamheid binnen de portefeuille rust op vier complementaire pijlers:
1. SDI-gebaseerde selectie
We richten ons onder meer op ondernemingen die met hun producten en diensten aantoonbaar bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDGs). Deze aanpak, breed gedragen binnen PGGM, ondersteunt het doel van PFZW om in 2030 dertig procent van de portefeuille te alloceren aan Sustainable Development Investments (SDIs). De SDI's worden berekend door het SDI Asset Owner Platform ENTIS, mede opgericht door PGGM. Omdat deze focus leidt tot sectorconcentraties — met name in gezondheidszorg en nutsbedrijven — vraagt het beleggingsproces om een zorgvuldige afweging van risico’s en de mogelijkheid om de portefeuille aan te vullen met de drie andere pijlers.
2. Labeled bonds
Labeled bonds zijn een unieke beleggingsmogelijkheid binnen krediet. Dit zijn obligaties waarvan de opbrengst specifiek wordt ingezet voor groene en/of sociale projecten (‘use of proceeds’). Wij beoordelen deze instrumenten op intern gedefinieerde criteria om minimum duurzaamheidseisen te waarborgen. De labeled bonds maken het mogelijk om gerichte verduurzaming te realiseren, ook bij ondernemingen die op bedrijfsniveau nog niet voldoen aan de SDI-criteria. Daarmee verbreden we het universum van beleggingen die bijdragen aan duurzaamheid, zonder concessies te doen aan risico en rendement.
3. Thematische leningen met een impactcomponent
In het mandaat is ook ruimte gereserveerd voor private leningen gericht op de drie focusthema's van PFZW: klimaat, biodiversiteit en gezondheid. Door gerichte afspraken met bedrijven aan te gaan, kunnen we innovatieve impactprojecten financieren. Een voorbeeld hiervan is de investering in een Zweedse staalproducent die werkt met groene waterstof.
4. Diversifiers voor een evenwichtige portefeuille
Zoals eerder beschreven is een zorgvuldige afweging van risico's en het voldoen aan de rendementseisen noodzakelijk. Daarom blijven we investeren in bedrijven die voldoen aan onze minimumeisen op het gebied van duurzaamheid (zoals OESO-richtlijnen, Global Compact-afspraken en onze uitsluitingen van bepaalde producten zoals tabak), maar zeker niet als duurzame beleggingen kunnen worden gerekend. Deze ‘diversifiers’ dragen bij aan de risicospreiding en beperken sectorconcentraties. In bepaalde gevallen bieden deze investeringen een goede mogelijkheid om via engagement het duurzaamheidsprofiel van deze bedrijven te verbeteren.
De vier complementaire pijlers in het kort

Duurzaamheid onderbouwen met meetbare criteria
Om de duurzaamheid van onze beleggingen te waarborgen, hanteren we een intern ontwikkelde 'sustainability assessment'. Deze analyse combineert informatie over het productaanbod van een onderneming (‘wat’) met het gedrag van bedrijven (‘hoe’). Daarbij kijken we onder andere naar klimaatdoelstellingen, sociale normen en sectorspecifieke factoren zoals dataveiligheid of afval- en waterbeheer.
Elke onderneming wordt beoordeeld in relatie tot sectorgenoten. Wij gebruiken daarbij onze eigen analyses en inschattingen, aangevuld met externe maatstaven. Belangrijk is dat onze keuzes goed uitlegbaar zijn en passen binnen de gezamenlijke ambitie van PGGM en PFZW.
Een toekomstbestendige kredietportefeuille
Met deze aanpak bouwen we aan een wereldwijde kredietportefeuille waarin rendement, risico en duurzaamheid in evenwicht zijn en elkaar wederzijds versterken. Het resultaat is een gebalanceerde portefeuille op basis van grondige analyses. Zo laten we zien dat duurzaamheid geen randvoorwaarde is, maar een integraal onderdeel van het beleggingsproces.
Artikel delen of printen
klik op het icoon