
Onze CO2-voetafdruk van 2024

Net zero-ambitie
Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid. We helpen onze klanten bij te dragen aan een duurzame toekomst en pakken ook binnen onze eigen bedrijfsvoering onze rol. Als PGGM hebben we een net zero-ambitie uitgesproken: we willen toewerken naar een bedrijfsvoering met netto nul CO₂-uitstoot in 2050. Met ons net zero-beleid zetten wij daarin aantoonbare stappen.
Het realiseren van een net zero-bedrijfsvoering is een uitdagende doelstelling en vraagt om een andere manier van denken én werken binnen onze organisatie en de waardeketen waarin we actief zijn. Juist daarom is het belangrijk om vandaag al te beginnen met wat wél kan. Want ook al lijkt onze eigen impact beperkt, elke vermeden CO2-molecuul telt.
Tussentijdse doelen per scope
Om onze net zero-doelstelling te bereiken, hebben we voor elke categorie in onze CO₂-voetafdruk tussentijdse doelen opgesteld. Daarbij volgen we het internationale Greenhouse Gas Protocol (GHG-protocol), dat onderscheid maakt tussen drie scopes:

Mobiliteitsuitstoot: op de goede weg
Ondanks een daling van 48% ten opzichte van ons basisjaar 2019 vormt mobiliteit ook in 2024 nog altijd onze grootste uitstootbron. Binnen deze categorie heeft ons zakelijk vliegverkeer, met 2.678 ton CO₂ in 2024, het grootste aandeel.

Normaal gesproken worden de emissiefactoren voor vliegen (de hoeveelheid CO₂-uitstoot per gevlogen kilometer) juist lager, door de technologische ontwikkelingen in de vliegtuigindustrie. In 2023 steeg de factor echter met 35%. Dit komt doordat vliegtuigen nog altijd minder vol zitten dan vóór corona. Hierdoor is de uitstoot per passagierskilometer hoger.
Om de uitstoot van het vliegen te verminderen, koopt PGGM Sustainable Aviation Fuel (SAF) in. Dat is op dit moment de enige beschikbare maatregel om de uitstoot van vliegen te beperken. In 2024 leverde dat een besparing op van 82 ton CO₂.
Woon-werkverkeer, zakelijke kilometers, ov en leasewagenpark
Kijken we naar het woon-werkverkeer in 2024, dan zien we een lichte daling in de uitstoot ten opzichte van 2023. Opvallend, want er werd juist iets minder thuisgewerkt: 56% van de tijd, tegenover 58% een jaar eerder. Toch kozen collega’s op kantoordagen vaker voor duurzamere opties zoals het ov of de fiets in plaats van de auto. Ook ons leasewagenpark draagt bij aan de daling: door de verdere elektrificatie is de uitstoot opnieuw afgenomen.
Papierverbruik in pensioencommunicatie
De uitstoot uit papiergebruik voor de pensioencommunicatie lag in 2024 op 733 ton CO2, een stijging van 12% ten opzichte van 2023. Als we de uitstoot van PMT en Bpf Koopvaardij buiten beschouwing laten, komt de uitstoot voor PFZW, Schilders en Stipp in 2024 uit op 592 ton. Ten opzichte van 2019 is de reductie dan nog maar 2%.
De belangrijkste reden van deze groei in papier is de toename van het aantal deelnemers en de oplage van de magazines. De besparingen door dunner papier, minder enveloppen en verdere digitalisering zijn positief, maar compenseren deze stijging niet.
IT-uitstoot
De uitstoot door IT is in 2024 met 69% gestegen ten opzichte van 2023. Deze toename is niet zichtbaar in de vergelijking met 2019, omdat IT toen nog geen afzonderlijke uitstootbron was. De stijging komt grotendeels door de overname van MN Pensioenservices. Daarmee kwamen er veel nieuwe collega’s bij – en dus ook veel extra hardware, zoals laptops en telefoons.
Plannen voor verdere reductie
Met het oog op onze net zero-ambitie hebben we verschillende thema's zoals gebouw, mobiliteit, pensioencommunicatie en IT in kaart gebracht. Eind 2024 zijn daar concrete reductieplannen uit voortgekomen, die duidelijkheid geven over de vervolgstappen op weg naar onze net zero-ambitie.
Artikel delen of printen
klik op het icoon