Beleggen

PGGM is de coöperatieve pensioenbelegger van Nederland. Met een beheerd vermogen van circa 221 miljard aan lange termijnpensioenkapitaal voor onze klanten en ten behoeve van 4,3 miljoen deelnemers behoren wij tot de grootste beleggers wereldwijd.

3D beleggen
Als grote wereldwijde belegger hebben we het kapitaal en het netwerk om invloed uit te oefenen en duurzaamheid af te dwingen bij de bedrijven waar we in beleggen. We doen dit met oog voor rendement, risico én impact van onze beleggingen op de wereld en noemen dat: 3D-beleggen.

Vermogensbeheer
Bij onze afdeling Vermogensbeheer werken ruim 400 ervaren en bevlogen beleggers met expertise op alle mogelijke beleggingscategorieën zoals aandelen, krediet, private quity, vastgoed en infrastructuur. We beleggen deels via index-portefeuilles en deels actief, bijvoorbeeld in vastgoed, infrastructuur en impactaandelen.

Van uitsluiten naar insluiten
Met onze wortels in de sector zorg en welzijn is verantwoord beleggen voor ons al decennialang een vanzelfsprekendheid. Het is onze overtuiging dat duurzaamheid en rendement hand in hand kunnen gaan. Daarom beoordelen we al onze beleggingen op de aspecten rendement, risico en duurzaamheid.

Beleggingen die niet aan onze duurzame normen voldoen verkopen we of we gaan met het management in gesprek over verbetering. We maken actief gebruik van onze rechten als aandeelhouder door te stemmen bij aandeelhoudersvergaderingen en resoluties in te dienen of te steunen. Dit alles vanuit het besef dat we als lange termijnbelegger waarde willen creëren zowel in financiële als maatschappelijke zin.

Gelukkig wordt onze visie op verantwoord beleggen ook door de buitenwereld erkend en staan wij consequent hoog in de verantwoord beleggenbenchmarks: PGGM in top wereldranglijst verantwoord beleggen | PGGM.


Jaarlijkse rapportage top 5 plaatsen van uitvoering financiële instrumenten en analyse van behaalde executieresultaten

De Richtlijn Markten voor financiële instrumenten 2014 (Richtlijn 2014/65/EU, “MiFID II”) vereist dat beleggingsondernemingen, die orders van cliënten uitvoeren, jaarlijks voor elke categorie financiële instrumenten een overzicht opstellen van de belangrijkste vijf plaatsen van uitvoering in termen van handelsvolumes.

Daarnaast verplicht MiFID II dat jaarlijks informatie wordt verstrekt over de behaalde executiekwaliteit op de plaatsen van uitvoering waar de beleggingsonderneming in het voorgaande jaar alle orders van cliënten heeft uitgevoerd. De verplichte rapportages zijn opgesteld voor zowel PGGM Vermogensbeheer BV als voor PGGM Treasury BV. en zijn in overeenstemming met de technische standaarden zoals beschreven in de Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/576 (RTS 28).

Rapportages

 

As a pension investor, we aim to achieve an optimal return for our clients while maintaining a responsible risk profile.

Responsible investment

Since 2006 PGGM has been investing in balance sheet synthetic securitisations on behalf of PFZW, the Dutch pension fund for the care and healthcare sector. We call these ‘Credit Risk Sharing’ (“CRS”) transactions as this name better reflects their nature and purpose in our portfolio.

Credit Risk Sharing

PGGM Infrastructure manages the PGGM Infrastructure Fund, an open-ended core infrastructure fund with investments in OECD countries.

Infrastructure

PGGM is a major global private equity investor with a long and established track record. Together with top-tier private equity fund managers we invest globally in a large variety of private companies.

Private Equity

As a pension investor, we aim to achieve an optimal return for our clients while maintaining a responsible risk profile.

Responsible investment
PGGM Opa Met Kleinkind 370X246

Als vermogensbeheerder voor pensioenfondsen ondersteunen we onze klanten bij de uitvoering van hun primaire opdracht: het zorgen voor een goed en bestendig pensioen voor hun deelnemers. Binnen deze kerntaak hebben wij bijzondere aandacht voor verantwoord beleggen vanuit de overtuiging dat dit bijdraagt aan een betere beheersing van risico’s.

Verantwoord beleggen

Blijf op de hoogte!

Volg ons op social media