• 14 nov 2016
  • Blog
  • Pensioen

Het pensioen van zzp'ers

In de laatste decennia is het aantal zzp’ers sterk gestegen. Dit leidt tot een aantal vraagstukken waar maar moeilijk een oplossing voor kan worden gevonden.
20161125 Zzp Congres

Eén van die vraagstukken betreft het pensioenvraagstuk. In de kern gaat het daarbij over de vraag of zzp’ers straks wel voldoende pensioen hebben. Zzp’ers dienen hun pensioen zelf te regelen en uit onderzoek blijkt dat zij minder pensioen opbouwen dan werknemers. Naarmate het aantal zelfstandigen stijgt, neemt het maatschappelijke belang dat zzp’ers hun pensioen goed regelen navenant toe.

In Nederland wordt gediscussieerd over de toekomstige inrichting van het pensioenstelsel. Aanleiding is onder meer de flexibilisering van de arbeidsmarkt, waar de opkomst van de zelfstandige een belangrijke exponent van is. Het pensioen van zelfstandigen is daarmee ook een belangrijk element in de discussie over de toekomst van het pensioenstelsel.

PGGM organiseert samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU), op 25 november een congres voor pensioenprofessionals over dit thema: het pensioen van zzp’ers. Door het samenbrengen van de pensioenpraktijk, wetenschap, sociale partners, vertegenwoordigers van zelfstandigen en politiek willen wij een bijdrage leveren om te komen tot een oplossingsrichting. Onder meer zullen spreken Peter Borgdorff (PFZW), Maarten Post (ZZP Nederland), Willem Jelle Berg (CNV) en Fieke van der Lecq (VU). Ook gaan Tweede Kamerleden met elkaar in debat. Het congres zal worden afgesloten door de staatssecretaris van Sociale Zaken, Jetta Klijnsma. Het belooft een interessante dag te worden.

Lees voor meer informatie over dit onderwerp het artikel dat PGGM’s beleidsjurist, Mark Boumans, schreef in de zzp-special van het vakblad ArbeidsRecht.

Artikel delen of printen

klik op het icoon