• 02 mei 2019
  • Blog
  • Vermogensbeheer
tomaten_pggm

Kostbaarder dan goud

De dingen zijn niet altijd wat ze lijken: PGGM, pensioenen en de verrassende wereld van tomatenzaad.
Marek Troszczynski Van Genderen 480X480 Pggm

Marek Troszczynski van Genderen

Senior Investment Manager

Wat wilt u liever hebben voor uw verjaardag? Een kilo goud of een kilo tomatenzaad? Dit is, in tegenstelling tot wat u misschien denkt, een serieuze vraag waarop het antwoord u zal verrassen. Een kilo goud kost ongeveer 40 duizend euro, maar een kilo onbewerkt tomatenzaad is bijna twee keer zo duur; rond de 80 duizend euro!

Een van de bedrijven die met dit ‘rode goud’ werkt, is Incotec, een Nederlands bedrijf gevestigd in Enkhuizen dat onlangs gekocht is door Croda International, een gespecialiseerd Brits chemisch bedrijf waarin PGGM een belang heeft. Croda is een van de beursgenoteerde impactbeleggingen die PGGM doet ten behoeve van Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Incotec van Croda is een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van zaadveredeling, een relatief kleine maar snel groeiende activiteit in de landbouwsector. Zaadveredeling slaat op het verbeteren van zaad na afloop van de oogst, maar voor het zaaien. Zaadveredeling is niet hetzelfde als genetische manipulatie, maar het gaat om een fysieke en biologische behandeling die het zaad gezonder en de opbrengst hoger moet maken.

Nu de wereldbevolking de tien miljard begint te naderen, wordt het een steeds grotere uitdaging om op dezelfde hoeveelheid land voldoende voedsel te verbouwen. De Verenigde Naties erkennen dit probleem en hebben het beëindigen van honger tot tweede duurzame ontwikkelingsdoel (SDG2) benoemd.

Ook het wereldwijd toonaangevende medische tijdschrift The Lancet heeft recent een uitgebreid plan gepubliceerd om dit doel – het voeden van tien miljard monden – te realiseren. Als een van de belangrijkste aanbevelingen staat genoemd het duurzaam intensiveren van voedselproductie met natuurlijke en milieuvriendelijke middelen.

Zaden kunnen op vele manieren behandeld worden. Een voorbeeld daarvan is het aanbrengen van een kleine hoeveelheid gewasbeschermingsproducten (zoals onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen) op het zaad, in plaats van dat deze later over het land worden gesproeid. Dat bespaart boeren kosten omdat ze geen dure beschermingsproducten hoeven te kopen, maar vermijdt ook dat er grote hoeveelheden chemicaliën onnodig in de natuur belanden.

Hieronder volgen wat voorbeelden van waar de producten van Croda voor bedoeld zijn:

20190502 Priemen
  • Primen - het verbeteren van de groeipotentie van de zaden, waardoor ze sneller en gelijkmatiger groeien en ervoor zorgen dat een bepaald zaadje en gewas in een omgeving kan groeien waar het van nature niet floreert (bijv. door te heet of te koud weer);
20190502 Encrusteren En Pileren
  • Encrusteren en pileren - het plaatsen van de zaden in grotere pellets zodat de boer meer kan zaaien; het creëren van grotere zaden, die geschikt zijn om er gewasbeschermende en andere werkzame middelen op aan te brengen;
20190502 Filmcoaten
  • Filmcoaten - het aanbrengen van een extra beschermende laag op het zaad om te voorkomen dat het tijdens het zaaien beschadigd raakt;
20190502 Desinfectie Van Zaad
  • Desinfectie van zaad - het afrekenen met verschillende ziekteverwekkers op het zaad, die het gewas kunnen beschadigen en de opbrengst kunnen beperken.

Zaden zijn kostbaar. Een goede boer kan twintig kilo tomaten produceren met één zaadje, dus is het niet verwonderlijk dat hij er voorzichtig mee omgaat. Door te investeren in Croda steunt PGGM boeren om een betere opbrengst te bereiken, en delen we in de financiële opbrengsten van deze nieuwe activiteiten in de landbouw.

Artikel delen of printen

klik op het icoon