• 16 apr 2024
  • Blog
  • Vermogensbeheer
Rondetafel4

Onze engagementfocus verleggen naar fossiele brandstofverbruikers

Ons doel is om de grootste CO2-uitstoters in onze portefeuille aan te moedigen hun doelstellingen en strategie voor 2030 in overeenstemming te brengen met het Akkoord van Parijs, schrijven Colin Tissen en Andres van der Linden.
Colin Tissen 480X480

Colin Tissen

Engagement Analyst - Responsible Investment
Andres Van Der Linden.2

Andres van der Linden

Senior Advisor Responsible Investment

Het behalen van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs vereist een overgang naar hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Zowel de producenten van energie als hun afnemers moeten veranderen voor het slagen van deze overgang. Tot voor kort richtten we onze aandeelhoudersinvloed voornamelijk op de producenten van fossiele brandstoffen. Met het afronden van ons 2-jarig programma waarin we intensief het gesprek aangingen met fossiele energieproducenten, verleggen we nu de focus naar de vraagzijde, specifiek naar de grootste verbruikers van fossiele brandstoffen.

We richten ons daarbij op sectoren die de grootste bijdrage leveren aan de emissies die gerelateerd kunnen worden aan onze beleggingen: nutsbedrijven, producenten van materialen en transport. Ons doel is om de grootste uitstoters in onze portefeuille aan te moedigen hun doelstellingen en strategie voor 2030 in overeenstemming te brengen met het Akkoord van Parijs.

Als dit slaagt, zal de CO2-voetafdruk van onze portefeuille in de loop van de tijd verder afnemen. Deze daling draagt bij aan het doel van PFZW om de CO2-voetafdruk van zijn beleggingen tussen 2019 en 2030 met 50 procent te verminderen.

Voorbeeld: transport
Transport draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde, met ongeveer een kwart van de wereldwijde broeikasgasemissies. Dit komt voornamelijk door de verbranding van brandstoffen in auto's, vliegtuigen en schepen, maar omvat ook de energie die nodig is voor het fabriceren en transporteren van de onderliggende componenten.

De vraag naar transport zal naar verwachting sterk toenemen in de komende decennia. Het decarboniseren van de sector is daarom essentieel om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen. Het engagementprogramma van PGGM omvat bedrijven in de hele transportwaardeketen. Het omvat veertien bedrijven uit vier sectoren: machines, grondstofleveranciers, fabrikanten van originele apparatuur en transportdiensten en logistiek.

Scope van het programma ‘Transport’

Afbeelding Blog Shiting Our Engagement Focus To Fosisil Fuel Consumers

Voorbeelden van bedrijven in het programma zijn onder meer Caterpillar, dat machines produceert voor mijnbouwbedrijven om de grondstoffen te produceren die nodig zijn voor de elektrificatie van voertuigen. Het bedrijf speelt daarom een rol in de waardeketen van autofabrikanten zoals Suzuki. Op dezelfde manier produceert General Electric vliegtuigmotoren die deel uitmaken van de vliegtuigen die Lufthansa exploiteert.

Ons doel
Ons hoger doel is ondernemingen te overtuigen hun strategie in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Maar op welke wijze sectoren dit doen, zal verschillen afhankelijk van de specifieke situatie. Voor autofabrikanten is de overstap naar elektrische voertuigen cruciaal. Voor producenten van materialen is het bijdragen aan de circulaire economie een belangrijk onderwerp waar onze engagement zich op richt.

Als een bedrijf geen vooruitgang boekt in hun strategische alignment met ‘Parijs’, zullen we een middel kiezen om de druk op te voeren, passend bij de engagement die we voeren.

Wat is de volgende stap?
In het eerste kwartaal van 2024 hebben we een de meeste bedrijven gesproken die in dit nieuwe engagementprogramma vallen. In verband met het komende seizoen van aandeelhoudersvergaderingen evalueren we hoe we stemmen bij aandeelhoudersresoluties betreffende ESG-onderwerpen. We zullen updates geven over het stemseizoen, inclusief over een resolutie die we hebben ingediend bij McDonald's.

Artikel delen of printen

klik op het icoon