• 27 okt 2022
  • Blog
  • Zorg
Drie Collega's Bij De Voedselbank

PGGM'ers culinair aan de slag voor Voedselbank Zeist

Op maandag 17 oktober 2022 vond voor de 30e keer de internationale dag van de strijd tegen armoede plaats. Een speciale dag die in 1992 door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om extra aandacht en bewustzijn te creëren rondom het thema armoedebestrijding (SDG1).
Voedselbank Zeist

Eén van onze belangrijkste partners die zich in Zeist op lokaal niveau inzet voor het bestrijden van armoede is Voedselbank Zeist. PGGM heeft hier al ruim 10 jaar een samenwerkingsverband mee.

PGGM en Voedselbank Zeist

Onze samenwerking met Voedselbank Zeist sluit naadloos aan op onze inzet voor het bestrijden van armoede (SDG1) en maakt een grote impact op lokaal niveau. De huidige koopkrachtsituatie als gevolg van de ongekend hoge inflatie en gestegen energiekosten maakt dat deze financiële ondersteuning harder nodig is dan ooit. Daarom willen wij graag méér doen voor Voedselbank Zeist en hebben wij Voedselbank Zeist opgenomen in ons maatschappelijke Bundel programma.

Eén van de hulpvragen die vanuit Voedselbank Zeist naar voren kwam, is het vinden van manieren om de hoeveelheid ongebruikte groentes zoals kool- en wortelsoorten zoveel mogelijk terug te dringen. De Voedselbank zag dat bepaalde groentesoorten regelmatig blijven liggen omdat veel van hun klanten simpelweg niet goed weten wat ze hier allemaal mee kunnen. Het gevolg is dat veel van deze groente dan maar gebruikt wordt als bijvoorbeeld veevoer.​​​​​​​​​​​​​​

Bedenk recepten met veelal onverkochte groente

Door het bedenken van eenvoudig te bereiden recepten met deze specifieke groentesoorten helpen wij Voedselbank Zeist om zoveel mogelijk uit de gedoneerde groente te halen en daarmee onnodige voedselverspilling tegen te gaan (SDG 13). Uitgangspunten hierbij zijn het gebruik van verschillende kool- en wortelsoorten, een eenvoudige bereidingswijze, simpel en goed leesbaar taalgebruik en het zoveel mogelijk vermijden van dure en exclusieve ingrediënten. Dit om de recepten voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken.

Collega's Joeri van de Rijdt, Wies Blom en Geesje Wolf-Vonk zijn hierop samen culinair aan de slag gegaan. In minder dan 2 uur hebben zij maar liefst 8 heerlijke recepten bedacht én uitgewerkt!

Tijdens een bezoek aan de Voedselbank Zeist kregen zij uitleg over het hele proces van binnenkomst tot opslag en de bijzondere manier van uitgifte van de verschillende levensmiddelen. Voedselbank Zeist heeft namelijk gekozen voor een winkel-concept waarin klanten niet langer standaard kratten levensmiddelen ontvangen, maar waarbij zij door middel van een puntensysteem de ruimte en vrijheid krijgen om op een waardige manier zelf de producten uit te zoeken waar zij die week behoefte aan hebben. Dit maakt het bezoek aan de Voedselbank niet alleen laagdrempeliger én voorkomt de uitgifte van producten die vervolgens niet aansluiten bij de behoefte van de klant.

Artikel delen of printen

klik op het icoon