• 23 mei 2017
  • Blog
  • PGGM

PGGM: Innoveren kunnen we niet alleen

​Met partnerships krijgt PGGM toegang tot een kennisecosysteem waar de nieuwste technologische innovaties worden ontwikkeld.

Het pensioendomein zal niet ontsnappen aan de razendsnelle ontwikkelingen in digitale technologie. Het is simpelweg een kwestie van tijd voordat compleet nieuwe platforms ontstaan die de pensioendienstverlening radicaal kunnen veranderen.

Het gebeurt al op andere markten van financiële dienstverlening, zoals in China waar een platform als WeChat binnen enkele jaren erin is geslaagd de markt van betaalmiddelen te domineren en bestaande on- en offline spelers buitenspel te zetten. Een situatie waarin niemand meer met creditcard of bankpas betaalt, maar via een appfunctie.

Nieuwe technologische ontwikkelingen, vaak gepaard gaande met praktische oplossingen rondom big data, cloudtechnologie, blockchain, robotisering en kunstmatige intelligentie volgen elkaar in een hoog tempo op. Hierdoor kunnen klanten, ook die van PGGM, constant nieuwe eisen stellen.

Parallel aan technologische trends zien we maatschappelijke bewegingen die onmiskenbaar zullen leiden naar een steeds persoonlijker pensioen. Als pensioensector moeten we dan ook stilstaan bij de vraag of onze huidige businessmodellen nog houdbaar en effectief zijn. Onze klanten verwachten van ons dat we samen met hen inspelen op deze ontwikkelingen.

Dit vraagt van PGGM om innovatie nog sterker te verankeren binnen het gehele bedrijf, zodat we impactvolle nieuwe diensten kunnen ontwikkelen voor onze klanten en hun deelnemers. Dit heeft geleid tot een nieuwe innovatieaanpak, waar de afdeling Innovatiemanagement & Research invulling aan geeft samen met collega’s uit de diverse bedrijfsonderdelen. Hierin staan de drie C’s centraal: Connection, Culture en Customer.

We realiseren ons: innoveren kun je niet alleen. De nieuwe wereld vraagt om een open innovatiebenadering met een mindset waarin samenwerking en delen van informatie centraal staan. PGGM kiest er dan ook bewust voor om partnerships aan te gaan met partijen als Startupbootcamp en Techruption.

Deze partnerships bieden PGGM de mogelijkheid om een netwerk te bouwen met andere bedrijven en (inter)nationale startups, die op geheel eigen wijze kijken naar de toekomst van de financiële dienstverlening. PGGM creëert zo directe toegang tot een heel waardevol innovatief ecosysteem met de nieuwste inzichten in en vormen van technologie.

Op de eigen research agenda van PGGM staan nu onderwerpen als Blockchain, Artifical Intelligence, Application Programming Interface (API) en Internet of Things. Door samen met onze afdelingen IT, Vermogensbeheer en pensioenbeheer én partners uit het ecosysteem gerichte experimenten te doen, onderzoekt PGGM welke impact de trends en thema’s hebben op haarzelf en haar klanten en op de huidige businessmodellen.

Concrete nieuwe proposities worden doorlopend bij de klant getoetst waarna de resultaten worden doorvertaald. Zo werken we aan de oplossingen die toegevoegde waarde hebben voor onze klanten. In de komende reeks blogs verdiepen we op enkele van onze experimenten en de uitkomsten daarvan.

Artikel delen of printen

klik op het icoon