• 08 jul 2015
  • Blog
  • Zorg

PGGM werkt mee aan dementievriendelijke samenleving

PGGM is verheugd dat het ministerie van VWS 16 miljoen euro vrijmaakt in een totaalpakket aan maatregelen tegen dementie. Een van de pijlers hiervan is de dementievriendelijke samenleving, een project dat wordt getrokken door Alzheimer Nederland en pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM

De Dementievriendelijke Samenleving is één van de drie pijlers in het Deltaplan Dementie. PGGM en Alzheimer Nederland zijn al langer maatschappelijk partners. Samen ontwikkelen zij een vijfjarig programma waarbij de werving van ‘dementievrienden’ een grote rol zal spelen.

Rob Wolvekamp is directeur Deelnemers en binnen PGGM verantwoordelijk voor het project ‘dementievrienden’: “Het is fantastisch nieuws dat VWS samen met ons de nadruk wil leggen op de dementievriendelijke samenleving. Dat is van groot belang, omdat dé oplossing voor deze ernstige ziekte nog steeds niet gevonden is. En tot dat moment hebben we met elkaar te maken met een maatschappij, waarin een groeiend aantal mensen met dementie rondloopt. Onzeker, zoekend, angstig soms, maar wel 100% mens.” PGGM is sinds 2013 maatschappelijk partner van Alzheimer Nederland in de strijd tegen dementie en is tevens mede-oprichter en lid van het Deltaplan Dementie.

Julie Meerveld, manager belangenbehartiging Alzheimer Nederland: “Alzheimer Nederland verzorgt al geruime tijd trainingen voor supermarktpersoneel, politie, brandweer en andere organisaties. We zien er naar uit om dit programma de komende jaren flink op te schalen”

In aanwezigheid van staatssecretaris Van Rijn (VWS), burgemeester Utrechtse Heuvelrug Frits Naafs en dementievriendelijke collega’s uit verschillende branches, ontving Albert Heijn manager Nico Spierenburg op 8 juli het certificaat ‘Dementievriendelijke winkel’ van Alzheimer Nederland. Het personeel van de AH aan de Dorpsstraat in Doorn heeft een speciale training gevolgd om beter om te gaan met mensen met dementie en signalen van deze ziekte te herkennen. Met een sticker ‘Dementievriendelijk’ op de winkelruit geeft Van Rijn de eerste aanzet voor een landkaart vol punten met dementievriendelijke winkels/organisaties.

In Nederland zijn nu ongeveer 260.000 mensen dement en de verwachting is dat dit, mede door de hogere levensverwachting, zal groeien naar 400.000 in 2050.

Artikel delen of printen

klik op het icoon