• 23 jun 2016
  • Blog
  • Vermogensbeheer

Securitisaties: kijk ook naar de voordelen!

​PGGM pleit samen met pensioenuitvoerder APG en de Spaanse Bank Santander in een publicatie voor het behouden en steunen van gezonde securitisaties.
Mascha Canio 480X480 Pggm (1)

Mascha Canio

Head of Credit & Insurance Linked Investments

Volgens deze grote Europese investeerders en bank bieden securitisaties veel voordelen. Hier delen we de voornaamste conclusies uit deze publicatie.

Securitisatie, kort gezegd een techniek om leningen of kredietrisico’s te bundelen en delen met investeerders met verschillende risicovoorkeuren, heeft een slechte naam gekregen. Dit terwijl er veel securitisatietransacties zijn en zijn geweest die gezond zijn en goed werken voor zowel kredietverstrekkers als investeerders. Mits juist gebruikt, kunnen zowel de uitgevers als de investeerders profiteren, zo menen PGGM, APG en Santander.

PGGM, APG en Santander wijzen er in hun publicatie op dat securitisaties een aantrekkelijke toevoeging zijn aan een beleggingsportefeuille. Securitisatie biedt investeerders namelijk de mogelijkheid hun vermogen te spreiden en te diversifiëren naar unieke kredietrisico’s die banken op hun balansen houden. Daarnaast kunnen uitgevende instellingen door securitisatie de vrijgevallen ruimte opnieuw inzetten voor nieuwe kredietverlening aan de reële economie. PGGM, APG en Santander willen benadrukken dat securitisaties hierdoor ook een positief maatschappelijk effect kunnen hebben.

Zo verstrekt Santander onder meer financiering voor consumenten in Europa door securitisatie van autoleningen, met onder andere APG als investeerder. Met PGGM deelt Santander het kredietrisico van leningen aan project financieringen, waarvan ruim de helft leningen zijn aan duurzame energie projecten. Mooie resultaten, mogelijk gemaakt door deze techniek!

PGGM, APG en Santander gaan niet voorbij aan de risico’s. In de publicatie onderschrijven ze juist het belang van gezonde regels en gepaste controle op de deze markt. De vergelijking wordt gemaakt met auto’s:

..automobiles, when misused by their drivers, can cause great destruction and death. Society does not argue for the abolition of automobiles in order to avoid such negative effect, but rather promotes driver education and strict traffic rules enforced by police. Similarly, securitisation should not be abolished because of misuse by some industry participants. Rather we should promote and enforce the safe use of securitization as intended by the STS regulation.

In vier voorbeelden van securitisatietransacties, waaronder de twee bovengenoemde, leggen PGGM, APG en Santander uit wat securitisatie kan doen en waarom de partijen voor deze techniek kiezen. Lees hiervoor het gezamenlijke paper 'The Benefits of Securisation' (pdf).

Artikel delen of printen

klik op het icoon