• 16 apr 2024
  • Blog
  • Vermogensbeheer
Rondetafel2

Uitkomst engagement: NN Group's bijgewerkte Klimaat Actieplan

In juli publiceerde NN Group, een internationale verzekeringsmaatschappij, haar bijgewerkte Klimaat Actieplan.
Gillian Gailliaert

Gillian Gailliaert

Advisor Responsible Investment

Het bijgewerkte Klimaatactieplan omvat extra doelstellingen voor de vermindering van scope 3-uitstoot en stemt steeds meer overeen met de klimaatgerelateerde verwachtingen van PGGM van genoteerde financiële instellingen. In samenwerking met Eumedion is PGGM sinds 2019 in dialoog met NN over klimaatverandering, naast andere belangrijke onderwerpen zoals biodiversiteit, mensenrechten en beloning van leidinggevenden. De betrokkenheid bij financiële instellingen, zoals NN, helpt PGGM ook bij het verlagen van haar eigen scope 3 koolstofemissies, evenals bijdragen aan de energietransitie in de markten waarin zij actief is.

NN Group heeft bedrijven in Europa en Japan. Het is een van de toonaangevende verzekeraars in Nederland, met merken zoals Nationale Nederlanden en OHRA. Naast verzekeringsactiviteiten biedt NN ook pensioendiensten, bankieren en vermogensbeheer aan. In haar eerste klimaatactieplan, gepubliceerd in 2022, heeft NN Group zich gecommitteerd aan Net Zero voor hun eigen activiteiten tegen 2040 en hun beleggingsportefeuille tegen 2050. NN stelde tussentijdse doelen voor beide. Een belangrijk onderdeel van hun strategie is het beperken van investeringen in steenkool.

PGGM heeft in de loop der jaren vergaderingen gehad met NN en NN's algemene vergaderingen bijgewoond met als doel haar klimaatstrategie te beïnvloeden. In mei 2023, tijdens een bedrijfsdialoog, vroegen we NN om verzekeringsgerelateerde emissiereductiedoelstellingen te ontwikkelen in lijn met het Akkoord van Parijs, om haar klimaatdoelstellingen te laten verifiëren door een onafhankelijke derde partij, en om een Say on Climate-resolutie ter stemming voor te leggen. In juli 2023 hebben we vernomen dat NN haar klimaatactieplan heeft bijgewerkt om emissiereductiedoelstellingen op te nemen voor verzekeringsonderpanden, onroerend goed en hypotheken, in lijn met ons verzoek om verzekeringsgerelateerde emissiereductiedoelstellingen te ontwikkelen. Het bijgewerkte plan bevat een nieuwe Net Zero-doelstelling voor hun verzekeringsgerelateerde emissies tegen 2050. Het bevat ook tussentijdse doelen voor directe en indirecte vastgoedactiviteiten, hypotheekactiviteiten en commerciële verzekeringsactiviteiten. Bovendien introduceert NN in het bijgewerkte klimaatactieplan een verzekeringsbeleid voor steenkool en breidt het de uitsluitingen van onconventionele olie- en gasbronnen uit.

Voor meer informatie over het Klimaat Actieplan van NN Group en haar klimaatgerelateerde doelstellingen, klik hier.

PGGM zal in dialoog blijven gaan met NN Group, aangezien het nog doelstellingen moet ontwikkelen voor activiteiten met particuliere autoverzekeringen, haar doelstellingen moet indienen bij een onafhankelijke derde partij voor wetenschappelijke verificatie, evenals een Say on Climate-resolutie ter stemming moet brengen.

Artikel delen of printen

klik op het icoon