• 22 mei 2024
  • Blog
  • Vermogensbeheer
Biodiversiteit (1)

Zo zet PGGM zich in voor behoud van natuur en biodiversiteit

In dit blog gaan we in op de verschillende uitdagingen en kansen waar institutionele beleggers, zoals PGGM, mee worden geconfronteerd op het gebied van natuur en biodiversiteit. Daarnaast schetsen we de strategische trajecten die PGGM voor ogen heeft om deze thema's te integreren in haar beleggingsstrategie.
Luuk Tupker 480X480

Luuk Tupker

Junior Advisor Responsible Investment

Risico's en uitdagingen
Het World Economic Forum (WEF) rangschikt biodiversiteitsverlies en het ineenstorten van ecosystemen als het op drie na grootste risico voor de financiële sector over een periode van 10 jaar1. Het verlies bedreigt het functioneren van het sociaal-economische systeem, aangezien ecosystemen de basis vormen voor economische activiteiten. Zowel de samenleving als de economie zijn afhankelijk van ecosystemen, waardoor de achteruitgang van de natuur een aanzienlijk risico vormt voor lange termijn beleggers zoals PGGM.

De relatie van PGGM met natuur en biodiversiteit is tweeledig. We beleggen in bedrijven die voor hun goederen en diensten afhankelijk zijn van ecosystemen, maar ook in bedrijven die bijdragen aan de afname van biodiversiteit door activiteiten zoals veranderingen in landgebruik, exploitatie van natuurlijke bronnen, klimaatverandering, vervuiling en de verspreiding van niet-inheemse (dier)soorten. Het integreren van natuur en biodiversiteit in de beleggingsstrategie brengt uitdagingen met zich mee voor institutionele beleggers, met name door de complexiteit van het onderwerp en het gebrek aan beschikbaarheid en kwaliteit van data. Natuur en biodiversiteit worden door elke bedrijfsactiviteit en op elke geografische locatie anders beïnvloed, dit maakt het meten van natuur en biodiversiteit complex. We zien deze uitdagingen echter als een kans om ecologische duurzaamheid vanuit een meer holistische lens te benaderen, als aanvulling op ons werk op het gebied van klimaatmitigatie (vermindering van de uitstoot van broeikasgassen).

Wat doet PGGM?
Natuur en biodiversiteit zijn de afgelopen jaren een belangrijk onderwerp geweest voor PGGM en onze klant PFZW. Het onderwerp is op meerdere manieren aangepakt:

  • Engagement: Sinds 2021 neemt PGGM KPI's op het gebied van circulariteit, waterbeheer en ontbossing op in haar klimaatgerelateerde engagementinspanningen. Dit blog beschrijft een recent resultaat van engagement met betrekking tot waterbeheer met McDonald's Corporation.
  • Finance for Biodiversity: PGGM heeft zich in 2022 gecommitteerd aan de Finance for Biodiversity Pledge en heeft zich aangesloten bij de Finance for Biodiversity Foundation. PGGM is hierbij betrokken geweest met het formuleren van adviezen voor beleggers omtrent engagement met bedrijven en het stellen van doelen voor vermogensbeheerders.
  • Position paper: In 2023 publiceerde PFZW een position paper over natuur en biodiversiteit waarin zij hun visie op het onderwerp, hun huidige werk en de vervolg stappen die zij van plan waren te zetten, presenteren. Deze stappen omvatten het ontwikkelen van een strategie om de negatieve impact van hun portefeuille op natuur en biodiversiteit te verminderen en de ontwikkeling van een gericht actief aandeelhouderschap programma. 
  • Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen: Sinds 2023 zijn natuur en biodiversiteit opgenomen in de stemrichtlijnen van PGGM. Deze richtlijnen schetsen de verwachtingen van PGGM voor bedrijven waarin wordt belegd om de omvang van hun negatieve impact te beperken door het behoud van de natuur in hun strategieën te verankeren en door duurzame praktijken toe te passen, zoals efficiënt gebruik van natuurlijke bronnen, circulair ontwerp en circulaire processen en verantwoorde inkoop.
  • Engagement: Sinds afgelopen januari heeft PGGM een engagementprogramma op het gebied van natuur en biodiversiteit. Dit programma roept bedrijven op om doelstellingen en strategieën te implementeren om hun bijdrage aan natuur- en biodiversiteitsverlies te minimaliseren.


Vervolgstappen

PGGM zet zich in voor de Finance for Biodiversity pledge en onderzoekt momenteel hoe het onderwerp kan worden geïntegreerd in het beleggingsproces, waarbij het belang en de noodzaak van snel actie ondernemen worden benadrukt. In lijn met de pledge zal PGGM in 2024 doelen stellen conform de richtlijnen van de stichting Finance for Biodiversity Foundation en een strategie ontwikkelen om de negatieve effecten van onze portefeuille op natuur en biodiversiteit te verzachten.

Door samen te werken met peers, overheden en NGO's, willen we de integratie van natuur en biodiversiteit in klimaatpolitieke discussies verdiepen, de ontwikkeling van gedeelde methodologieën en maatstaven vergemakkelijken en de uitbreiding van investeringsmogelijkheden in dit domein stimuleren. Dit zal een nog beter gecoördineerd optreden van institutionele beleggers mogelijk maken.

1 World Economic Forum (2024), Het Global Risks Report 2024. Beschikbaar op: WEF_The_Global_Risks_Report_2024.pdf (weforum.org)

Artikel delen of printen

klik op het icoon