• 01 feb 2021
  • Blog
  • Vermogensbeheer
  • Zorg
Gettyimages 1150397417 (1)

Zorginfrastructuur versterken met beleggingen in medische technologie

Beleggingen in medische technologie besparen kosten, is beter voor patiënten en schelen inzet van steeds schaarser zorgpersoneel, stelt Bjorn van Kan.
Bjorn Van Kan 480X480 Pggm

Bjorn van Kan

Investment Manager Healthcare
202101201 Woven Endobridge

Investeringen in nieuwe medische technologie wordt gezien als een van de oplossingen voor de zorgsectoren wereldwijd, die tijdens de Covid-19-pandemie extreem onder druk is komen te staan. Het Nederlandse, vooral op efficiëntie ingericht zorgsysteem kent nauwelijks reservecapaciteit en de reguliere zorg dreigt bijgevolg te bezwijken onder de crisisopvang van coronapatiënten.

In zekere zin werpt dit zijn schaduw vooruit op een nog systemisch probleem dat dit decennium in zijn volle omgang zal opdoemen: de sector heeft steeds grotere moeite om de vraag naar zorg bij te benen en niet alleen in Nederland overigens.

Het impactmandaat van Pensioenfonds Zorg en Welzijn biedt ons sinds 2016 de mogelijkheid in nieuwe medische technologie te beleggen. In het opbouwen van een beursgenoteerde impactportefeuille speelt medische technologie een belangrijke rol omdat ze oplossingen biedt voor efficiëntere zorg.

We hebben inmiddels meerdere beleggingen in deze medtech-sector die door een aantal trends worden gedreven, zoals digitalisering, automatisering, gepersonaliseerde zorg, betere diagnostiek. Onze belegging in het Japanse medisch technologiebedrijf Terumo past hierin. Terumo maakt dotterbehandelingen goedkoper en efficiënter en de huidige overbelasting van de zorg laat goed zien hoe noodzakelijk dat is.

Terumo is onder andere marktleider in de ontwikkeling en verkoop van producten die nodig zijn voor het zogeheten dotteren: het inbrengen van een katheter in het bloedvatenstelsel voor het behandelen van kransslagadervernauwing. Waar de katheter vroeger via de lies moest worden ingebracht, kan dit nu via de TRI-techniek, waarbij de katheter via de pols wordt ingebracht. Minder belastend voor de patiënt, die zo sneller kan herstellen van de behandeling.

Een van Terumo’s producten is Woven EndoBridge dat in 2019 werd gelanceerd in de Verenigde Staten voor de behandeling van grotere hersenaneurysma’s - gevaarlijke uitstulpingen van de hersenslagader. Ook dit product zorgt voor een minder belastende ingreep bij patiënten, omdat hersenaneurysma’s niet langer met de inzet van meerdere flexibele, metalen veertjes (‘coils’) hoeven worden behandeld, maar slechts met één implantaat. Ingrepen die voorheen drie uur in konden nemen, duren nu nog slechts een half uur.

Het is dit soort technologie die sterk bijdraagt aan efficiëntere zorg, waarbij het om grote getallen gaat. Slagaderverkalking is de voornaamste oorzaak van aneurysma’s en wordt in de hand gewerkt door ongezonde leefgewoonten, erfelijke belasting en soms bacteriële infectie.

Alleen al in de VS dragen 6,5 miljoen mensen deze aandoening met zich mee. Van 30 duizend zal naar de verwachting van de Amerikaanse Brain Aneurysm Foundation de hersenslagader barsten, wat vaak leidt tot een hersenbloeding. Wereldwijd sterven jaarlijks een half miljoen mensen aan een hersenaneurysma.

Nieuwe medische technologie zal een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een zorginfrastructuur die toekomstbestendig is. Naast de korte termijnkostenvoordelen die zulke technologie brengt, gaat het ook om het boeken van lange termijnwinst: met een door de vergrijzing almaar toenemende vraag naar zorg wordt zorgpersoneel per definitie schaars en zal het zo efficiënt mogelijk ingezet moeten kunnen worden.

Bron afbeelding: Terumo (2016)

Artikel delen of printen

klik op het icoon