• 11 sep 2019
  • Persbericht
  • Vermogensbeheer
Platform

APG en PGGM ontwikkelen AI-platform te beleggen in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN

​SDI Asset Owner Platform combineert SDI-taxonomie met artificiële intelligentie (AI) om duizenden potentiële investeringen in duurzame ontwikkeling te beoordelen.

APG en PGGM werken samen aan de ontwikkeling van een platform voor institutionele beleggers die willen bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN (de United Nations Sustainable Development Goals; SDG’s). Met behulp van een innovatieve, op artificiële intelligentie gebaseerde technologie biedt het SDI Asset Owner Platform inzicht in de mate waarin ondernemingen bijdragen aan deze doelstellingen en daarmee het predicaat Sustainable Development Investment (SDI) verdienen. APG en PGGM hebben hun krachten gebundeld met het doel een kritische massa van institutionele beleggers bijeen te brengen die willen vaststellen wat het betekent om in de SDG’s te beleggen.

Het SDI Asset Owner platform helpt, met een op maat gemaakte, geavanceerde technologische aanpak, zijn gebruikers bij het bieden van een goed pensioen in een duurzame wereld. De door APG ontwikkelde technologie combineert een gedetailleerde SDI-taxonomie met kunstmatige intelligentie om ongeveer tienduizend beursgenoteerde beleggingen te beoordelen op hun bijdrage aan de SDG's. Het Platform werkt samen met data-analysebedrijf ENTIS om de Sustainable Development Investments (SDI's) te analyseren en te identificeren.

Sustainable Development Investments
SDI's zijn beleggingen in ondernemingen die voldoen aan de financiële risico- en rendementsvereisten van institutionele beleggers en waarvan de producten of diensten bijdragen aan de verwezenlijking van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Deze SDG's - die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld voor het jaar 2030 - streven naar een betere, leefbare wereld. Bijvoorbeeld door het oplossen van waterschaarste, het bieden van toegang tot goede gezondheidszorg, het beëindigen van armoede en het beschermen van het milieu.

Het SDI Asset Owner Platform streeft naar een gezamenlijke aanpak voor het beleggen in de SDG's. Aangesloten institutionele beleggers over de hele wereld zullen gebruik kunnen maken van een gemeenschappelijke definitie, taxonomie en databron. "APG is in 2016 begonnen met de ontwikkeling van deze op artificiële intelligentie gebaseerde aanpak om tegemoet te komen aan de duurzame ambities van onze klanten (ABP streeft naar 58 miljard euro aan beleggingen in SDI’s in 2020). Vanaf het begin is ons doel geweest om samen te werken met gelijkgestemde beleggers. Wij zijn verheugd om dit samen met onze partner PGGM te ontwikkelen en we nodigen andere asset owners uit om deel te nemen aan het platform, dat in het eerste kwartaal van 2020 formeel van start moet gaan", zegt Claudia Kruse, Managing Director. Kruse geeft leiding aan het Global Responsible Investment & Governance team van APG.

De aanloop naar het platform
In 2016 heeft een internationale groep van beleggers, waaronder APG en PGGM, in opdracht van hun pensioenfondsklanten, een gemeenschappelijke definitie van SDI's opgesteld. In 2017 publiceerde APG samen met PGGM een SDI-taxonomie. Sindsdien hebben APG en PGGM het initiatief verder ontwikkeld en is de taxonomie met behulp van een team van datawetenschappers van ENTIS vertaald naar een SDI-classificatie voor individuele beursgenoteerde ondernemingen, ondersteund door verder diepgaand onderzoek.

De voordelen van een gemeenschappelijk platform
Het SDI Asset Owner Platform zal institutionele beleggers in staat stellen om zich te scharen achter de gezamenlijke doelstelling om inzicht te krijgen in welke mate de bedrijven waarin ze beleggen bijdragen aan de SDG's. Deze inzichten kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in het beleggingsproces. Andere voordelen zijn een betere engagement met bedrijven en belanghebbenden, omdat de institutionele beleggers met één stem zullen spreken. Daarnaast kunnen zij op vergelijkbare wijze rapporteren aan belanghebbenden over de manier waarop zij beleggen in en bijdragen aan de SDG's.

Hans op 't Veld, hoofd Verantwoord Beleggen bij PGGM: "Door te participeren in het SDI Asset Owner Platform bouwt PGGM voort op eerder werk aan een SDI-taxonomie om te bepalen hoe onze beleggingen voor onze klanten bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Een platform voor institutionele beleggers bevordert standaardisatie en efficiency: niet alleen voor onze eigen duurzame beleggingsactiviteiten, maar ook voor ondernemingen die willen rapporteren over hun bijdrage aan de SDG's."

Ook Cbus Super, het grootste pensioenfonds voor de bouw in Australië, moedigt initiatieven aan die bijdragen aan de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. "Wij juichen de inzet van APG en PGGM toe voor asset owners die de SDG’s willen omzetten in beleggingsmogelijkheden", aldus David Atkin, CEO van Cbus.

David Russell, Hoofd Verantwoord Beleggen bij USS, voegt toe: “USS steunt het initiatief van harte, en wij kijken ernaar uit om met het platform samen te werken in de beoordeling van onze beleggingen in en de ondersteuning van de SDGs."

Over APG Groep NV
APG is de grootste pensioenuitvoerder van Nederland en verzorgt met circa 3.000 medewerkers bestuursadvisering, asset management, pensioenadministratie, pensioencommunicatie en werkgeversdiensten. APG voert deze werkzaamheden uit namens (pensioen)fondsen en werkgevers in de sectoren onderwijs, overheid, bouw, schoonmaak en glazenwassers, woningcorporaties, energie- en nutsbedrijven, sociale werkvoorziening, medisch specialisten en architectenbureaus. Voor de (pensioen)fondsen in deze sectoren beheert APG 514 miljard euro (juni 2019) pensioenvermogen. APG werkt voor ongeveer 21.000 werkgevers en verzorgt het pensioen voor één op de vijf gezinnen in Nederland (circa 4,6 miljoen deelnemers). APG heeft vestigingen in Heerlen, Amsterdam, Brussel, New York en Hong Kong. www.apg.nl

Over PGGM
De coöperatie PGGM biedt institutionele klanten: vermogensbeheer, pensioenbeheer en bestuursadvisering. Op 31 december 2018 beheerde PGGM voor diverse pensioenfondsen een vermogen van EUR 211 miljard en administreerde de pensioenen van 4,4 miljoen deelnemers. Onder de naam PGGM&CO kent de coöperatie een ledenorganisatie van ongeveer 750.000 werknemers in zorg en welzijn. Daarnaast ontwikkelt PGGM – zelf of met strategische partners – innovatieve toekomstvoorzieningen door pensioen, zorg, wonen en werken met elkaar te verbinden.

Artikel delen of printen

klik op het icoon