• 30 mrt 2020
  • Persbericht
  • Vermogensbeheer
Gettyimages 511000941

PGGM belegt 20 miljoen euro in Noordse Corona-obligatie

Pensioenbelegger PGGM heeft namens Pensioenfonds Zorg en Welzijn 20 miljoen euro belegd in een obligatie van de Nordic Investment Bank (Scandinavische investeringsbank, NIB). De NIB is de ontwikkelingsbank met AAA-kredietstatus van Scandinavische en Baltische staten.

NIB haalde op de kapitaalmarkt vandaag 1 miljard euro op met de uitgifte van een driejaars-COVID-obligatie. De opbrengst van deze obligatie – COVID-19 Response Bond - wordt gebruikt ter bestrijding van de gevolgen van de coronacrisis in de Noordse landen en de Baltische staten.

Leningen die de bank zal uitgeven met de opbrengst zijn bedoeld voor lokale overheden, banken en bedrijven die bijdragen aan het verbeteren van de lokale gezondheidszorg. Ook kunnen er maatregelen van worden gefinancierd ter ondersteuning van diegenen die worden getroffen door de gevolgen van het virus.

Voor PFZW is dit een stabiele en innovatieve belegging die bijdraagt aan een goed pensioen voor haar deelnemers die werken in de sector zorg en welzijn. Tevens draagt deze belegging bij aan het impact-thema gezondheidszorg waar PFZW zich op richt. Op deze wijze kan met pensioenkapitaal financieel rendement worden gecombineerd met maatschappelijke opbrengsten.

De obligatie heeft een looptijd van drie jaar en is met een extra vergoeding van 6 basispunten (0,06%) boven de Europese swaprente aantrekkelijk geprijsd op basis van de recente historie. Met 2,8 miljard euro aan interesse van institutionele beleggers was deze NIB-obligatie zwaar overtekend.

Wilfried Bolt, sr. Investment Manager Fixed Income bij PGGM: ,,Het is mooi om te zien hoe snel de Nordic Investment Bank in de markt komt met een speciale obligatie om kapitaal op te halen voor de strijd tegen het Covid-19 virus. PGGM doet deze belegging voor PFZW, en gezien het feit dat de achterban van onze klant in zorg en welzijn werkt, vinden we het bijzonder om deze beleggingsmogelijkheid te kunnen benutten.’’

Over PGGM

De coöperatie PGGM biedt institutionele klanten: vermogensbeheer, pensioenbeheer en bestuursadvisering. Op 31 december 2019 beheerde PGGM voor diverse pensioenfondsen een vermogen van EUR 252 miljard en administreerde de pensioenen van 4,4 miljoen deelnemers. Onder de naam PGGM&CO kent de coöperatie een ledenorganisatie van ongeveer 750.000 werknemers in zorg en welzijn. Daarnaast ontwikkelt PGGM – zelf of met strategische partners – innovatieve toekomstvoorzieningen door pensioen, zorg, wonen en werken met elkaar te verbinden.
www.pggm.nl.

Artikel delen of printen

klik op het icoon