• 05 jul 2017
  • Persbericht
  • Vermogensbeheer
Gettyimages 465434945

PGGM en Rockspring lanceren joint venture Berlijn

250 miljoen euro voor beleggingen in vastgoed ‘tech hot spots’

PGGM Private Real Estate en Rockspring Property Investment Managers LLP (‘Rockspring’) zijn een joint venture gestart voor beleggingen in Berlijns vastgoed dat geschikt wordt gemaakt voor bedrijven in dynamische sectoren als media, telecom en technologie. De joint venture heeft hiervoor initieel 250 miljoen euro beschikbaar en heeft recent een eerste investering gedaan in de wijk Kreuzberg.

PGGM en Rockspring willen met hun samenwerking inspelen op de toenemende vraag van snel groeiende technologiebedrijven in media, IT en telecom naar moderne, flexibele kantooroplossingen in Berlijnse technologie hot spots als Kreuzberg, Mitte, Friedrichshain en Mediaspree.

De joint venture verwacht de komende anderhalf jaar vier tot zes transacties te doen in Berlijnse stadsdelen met zogeheten tech hot spots, zoals Mitte, Friedrichshain en Media-spree. Daarbij richt ze zich op bestaand vastgoed waar een hoge mate van waarde kan worden toegevoegd, zowel als het gaat om verduurzaming van de energiehuishouding als het creëren van voor-zieningen die bijdragen aan een gezond leefklimaat in en rond het kantoorgebouw. De Berlijnse vestiging van Rockspring zal acquisitiemogelijkheden aandragen en zorgen voor het asset management in de nieuwe joint venture.

Deze aanpak zal reeds worden toegepast bij de eerste acquisitie van de joint venture: een voormalig fabriekscomplex van in totaal 9.270 vierkante meter aan de Ritterstrasse 12-14. Dit gebouw van zeven verdiepingen, gelegen in het hart van Kreuzberg, wordt nu volledig verhuurd aan ondernemingen op basis van korte termijn huurcontracten en lage huurprijzen. Er is ruimte voor nieuwbouw van 5.520 vierkante meter kantoorruimte waarvoor een bouwvergunning is afgegeven en waarvan de nieuwbouw eind dit jaar start. De nieuwe eigenaren streven naar een verregaande reductie van de CO2-voetafdruk van het totale complex, inclusief nieuwbouw.

De joint venture van PGGM en Rockspring bouwt voort op een succesvol partnerschap dat beide partijen de afgelopen twee decennia hebben opgebouwd en waarin ze samen momenteel voor 950 miljoen euro aan beleggingen hebben in Duits retail vastgoed. De nieuwe joint venture past in de keuze van PGGM Private Real Estate om strategische samenwerkingen aan te gaan met vooraanstaande vastgoedbeleggers, die een bewezen expertise hebben op specifieke lokale markten in de meest dynamische stedelijke gebieden in Europa, Amerika, Azië en Australië.

Deze partnershipstrategie verschaft PGGM Private Real Estate de gewenste controle op de beleggingen, en stelt in staat een ambitieuze duurzaamheidsagenda door te voeren. De vastgoed-portefeuille ter waarde van 11 miljard euro moet bijdragen aan een halvering van de CO2 voetafdruk van de totale beleggingen die PGGM beheert voor haar klanten, waaronder Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Daarnaast leidt deze strategie tot een verlaging van de beheerskosten van de beleggingen.

Thijs van Gelder, Director PGGM Private Real Estate: ,,We zijn erg enthousiast over deze nieuwe stap in ons partnerschap met Rockspring. De economische en demografische groei van Berlijn maken het een zeer aantrekkelijke vestigingsstad voor jonge, hoog opgeleide mensen en snel groeiende technologische bedrijven. Dit leidt tot een sterke vraag naar moderne kantoorruimte bij een beperkt aanbod. Daar spelen we met deze joint venture op in. Behalve duurzaamheid zal ook de gezondheid van de gebruiker centraal komen te staan in het aanbod dat we gaan creëren.’’

Guido Verhoef, Hoofd van PGGM Private Real Estate: ,,Deze beleggingsstrategie is onderdeel van onze bredere Europese kantorenstrategie. Wij willen aantrekkelijke financiële rendementen combineren met het verduurzamen en energie-efficiënt maken van kantoorgebouwen op locaties die in opkomst zijn. Het gekozen partnerschapsmodel biedt de gelegenheid om beleggingsbeslissingen goed te timen, wat cruciaal is bij het investeren in de cyclische kantorenmarkt.’’

Paul Hampton, Partner at Rockspring: ,,We hebben als onderneming al meer dan twintig jaar samengewerkt met PGGM en we zijn dan ook zeer verheugd dat we deze relatie kunnen uitbreiden met deze joint venture. Met een recent uitgebreid team in Berlijn, waar we asset managers en transaction professionals aan hebben toegevoegd, zijn we opgetogen over de vooruitzichten van dit programma.”

Stuart Reid, Partner at Rockspring in charge of Germany: ,,Berlin heeft zich sterk ontwikkeld sinds 2004 toen de toenmalige burgemeester de stad omschreef als ‘arm maar sexy’. De hoofdstad is volwassen aan het worden en biedt een enorm toekomstpotentieel dat is gebaseerd op een relatief lage capital value base. Er is geen andere Europese stad die zoveel kantoorruimte vraagt en zoveel groei laat zien als het gaat om bevolkingsaantal, werkgelegenheid en bedrijvigheid. Berlijn is de eerste echte internationale stad in Duitsland en is voorbestemd als winnaar in een strijd waar nieuwe en bestaande ondernemingen door geheel Europa vechten om nieuw talent en het behoud ervan. Berlijn biedt tal van voordelen, waaronder relatief lage onderhoudskosten, een multiculturele bevolking, een ontspannen leefklimaat, beheersing van het Engels (of andere buitenlandse talen) en heeft veel te bieden op het gebied van eetgelegenheden, uitgaansleven en cultuur – allemaal belangrijke voordelen voor jonge werknemers.’’

Over PGGM
De coöperatie PGGM biedt institutionele klanten: vermogensbeheer, pensioenbeheer en bestuursadvisering. Op 31 december 2016 beheerde PGGM voor diverse pensioenfondsen een vermogen van EUR 205,8 miljard. Als coöperatie helpt PGGM haar ongeveer 720.000 leden bij het realiseren van een waardevolle toekomst. Daarnaast ontwikkelt PGGM – zelf of met strategische partners – innovatieve toekomstvoorzieningen door pensioen, zorg, wonen en werken met elkaar te verbinden.
www.pggm.nl.

About Rockspring
Rockspring Property Investment Managers LLP is a professional investment fiduciary specialising in the acquisition and management of commercial property throughout the UK and continental Europe on behalf of major institutional clients - either directly for single-client accounts or through the Group’s series of tax-efficient, co-mingled investment funds. Rockspring is authorised and regulated by the FCA.
Fully independent and 100% owned by its Senior Management and employees, Rockspring is headquartered in London and has a network of offices in Amsterdam, Berlin, Brussels, Madrid, Paris and Warsaw as well as Client Services offices in Seoul and Sydney. Its Executive Committee includes Robert Gilchrist (Chief Executive), Edmund Craston (Managing Director) and Ian Baker (Partner - Finance).
Rockspring was established in 1984 by founder and Non – Executive Chairman, Richard Plummer.
As at March 2017 Rockspring had gross assets of €7.7 billion in funds under management and undrawn commitments. It represents a diverse client base including Rockspring Hanover Property Unit Trust, Rockspring PanEuropean Property Limited Partnership, Rockspring TransEuropean IV, V and VI, The Rockspring German Retail Box Fund, Rockspring UK Value Funds 1 and 2, and single client mandates. Rockspring’s property assets are currently located in the UK and 11 other European countries.
For further information, please visit www.rockspringpim.com

 

Artikel delen of printen

klik op het icoon