• 16 jun 2022
  • Statement

Emma van Staveren

Emma maakt impact impact op wat mag groeien
Emmavstaveren

Dit ben ik

Ik ben Emma van Staveren, 26 jaar en woon in Amsterdam. Ik studeerde International Business in Groningen en daarna Strategic Sustainable Business in Schotland. Sinds april 2021 werk ik bij PGGM als junior ESG-reporter. ESG staat daarbij voor Environment, Social & Governance.

Dit doe ik
Als ESG-reporter stel ik kwartaalrapportages op voor onze klanten met betrekking tot verantwoord beleggen. Met de kwartaalrapportages kunnen bestuurders monitoren hoe het met de uitvoering van hun duurzaam beleggingsbeleid staat. We rapporteren bijvoorbeeld over uitsluitingen, engagement, CO2-reductie en hoe de beleggingen van onze klanten bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Daarnaast verzamel ik informatie voor verschillende benchmarks waarbij onze klanten beoordeeld worden op hun duurzaamheidsprestaties. Ook werk ik mee aan het jaarverslag van Vermogensbeheer en het duurzaam jaarbericht van PFZW.

Daarom PGGM
In mijn studententijd mocht ik tijdens mijn bestuursjaar het jaarverslag schrijven. Ik vond het leuk te rapporteren over wat we hadden gedaan en bereikt, en op basis daarvan te kunnen zien waar er kansen liggen of ruimte voor verbetering zit. Bij PGGM mag dit op grotere schaal en over diverse maatschappelijk relevante onderwerpen, wat het nog veel interessanter maakt.

Maar PGGM was vooral een logische keuze vanwege de langetermijnhorizon van onze activiteiten. We beleggen voor mensen die hun hele leven lang voor andere mensen hebben gezorgd, en die zijn gebaat bij een goed pensioen. Daarnaast willen we dat pensioen op een verantwoorde manier beleggen. Ik haal er energie uit om dat samen met mijn collega’s zo concreet mogelijk weer te geven.

Als pensioenbelegger heeft PGGM daarnaast een enorme impact op wat mag groeien. We beleggen met € 293,5 miljard in zo’n drieduizend bedrijven, en kunnen daarmee echt een verschil maken voor de samenleving.

Zo maak ik impact
We leven in een tijd waarin pensioenbeleggers en -fondsen steeds meer moeten rapporteren over maatschappelijke impact. Wetgeving volgt zich snel op, de (informatie)behoeftes van onze stakeholders veranderen en ontwikkelingen op het gebied van impactmeting zorgen voor een dynamisch speelveld. Dat zorgt ervoor dat ik vanuit verschillende ‘lenzen’ naar een breed scala aan onderwerpen moet kijken. Op basis van de kwartaalrapportages kunnen pensioenfondsen vaststellen waar ze staan met hun beleid en indien nodig bijsturen. Door bij te dragen aan geïnformeerde beslissingen zet ik mij samen met onze klanten in voor een duurzamere wereld.

Dit wil ik bereiken
Het lijkt mij een leuke uitdaging om vanuit die interne monitoringswerkzaamheden een bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling van onze externe verantwoording. Hoewel impactmeting bijvoorbeeld nog volop in ontwikkeling is, kunnen we steeds meer rapporteren. Het is van belang om daarbij ook de uitdagingen te laten zien. Want hoe meet je de impact van een duurzame belegging? De lithium die nodig is voor de productie van zonnepanelen kan bijvoorbeeld onder schadelijke omstandigheden zijn gewonnen. Een onderneming kan zijn CO2-uitstoot flink hebben gereduceerd, maar zijn bestuurders nog steeds buitensporig belonen. Er zijn een hoop gegevens nodig om de ‘real world impact’ van onze beleggingen te meten en tegen elkaar af te wegen. Die gegevens zijn nog niet altijd beschikbaar. Met de komst van nieuwe wetgeving kunnen we daar de komende jaren steeds meer over rapporteren.

Daarnaast vind ik het van belang om naast de ‘grote getallen’ over onze duurzaamheidsprestaties, ook een duidelijk beeld te geven over de samenstelling van onze portefeuille. Wat voor bedrijven zijn dit? Wat voegen zij toe aan de maatschappij? Een goede balans tussen cijfers en beeldvorming helpen om de waarde die wij zelf uiteindelijk als belegger toevoegen inzichtelijk te maken. De werkzaamheden en de onderwerpen waarin ik me daarvoor mag verdiepen, zijn zo divers. Ik ben nooit uitgeleerd. 

Artikel delen of printen

klik op het icoon