• 20 okt 2021
  • Statement

Maarten de Haas

Projectmanager Maarten de Haas maakt impact op de oude dag van 4,4 miljoen mensen én op de toekomst van het pensioenstelsel
IMG 2236

Samen werken we aan de uitvoering van de pensioenen van 4,4 miljoen Nederlanders die voor een groot deel in de sector zorg en welzijn werken. Daarmee zijn we medeverantwoordelijk voor het vertrouwen en voor het welzijn binnen één van de grootste Nederlands belangrijkste sectoren. Maarten de Haas werkt als projectmanager bij PGGM en is zich bewust van de impact die hij maakt: “Al onze projecten hebben direct of indirect impact op deelnemers en/of werkgevers. Bij grote veranderingen in de pensioensector, zoals het nieuwe pensioenstelsel, staan wij aan het roer. Met een groot team proberen wij die veranderingen tot een goed einde te brengen.”  

Grootste verandering in 70 jaar tijd 
Met de komst van het nieuwe pensioenstelsel gaat de pensioenwereld de grootste verandering in 70 jaar tijd tegemoet. We gaan naar een pensioen dat meebeweegt met de economie. In goede tijden gaat het pensioen omhoog, in slechte economische tijden gaat het omlaag. Het maakt een einde aan de focus op dekkingsgraden en discussies over rekenrente. Maarten: “Voor PGGM en PFZW komt dit nieuwe pensioenstelsel natuurlijk niet als een verrassing. Sterker nog, we hebben meegedacht over het nieuwe stelsel. Het is een enorme kans om pensioenuitvoering simpeler te maken. Na jaren is nu eindelijk de kogel door de kerk en is het een kwestie van realiseren. Eigenlijk hadden we deze wijziging tien jaar geleden al door moet voeren.” 

Wat gaat er veranderen? 
Tot nu toe doen de meeste pensioenfondsen een toezegging van een bepaald pensioen per maand aan deelnemers. Het bleek de afgelopen 10 jaar een uitdaging om deze toezegging te realiseren door lage rentestanden en uitdagende beursomstandigheden. Veel hiervan gebeurt ook nog eens uit het zicht van deelnemers die hierdoor gaan twijfelen of hun geld wel goed beheerd wordt bij een pensioenfonds. Met het nieuwe stelsel gaat dat veranderen. Maarten: “Deelnemers krijgen inzicht in hun spaarpotje met geld. Ze kunnen in de toekomst iedere maand zien dat het bedrag groeit door zowel premie-inleg van hun werkgever als door rendement van het pensioenfonds. Ze zullen echter ook zien dat hun spaarpot minder groeit doordat het slecht gaat met de markt. Dit alles maakt het nieuwe stelsel een stuk transparanter voor de deelnemer." Maarten benadrukt daarnaast dat pensioen een ontzettend langlopend product is, wat minstens zo’n 50 à 60 jaar moet worden bijgehouden en geadministreerd. “Je draagt zo een heel administratief verleden met je mee aan bijvoorbeeld wets- en reglementswijzigingen. Het streven is dat dat met de komst van het nieuwe stelsel vervalt. Zo wordt pensioenadministratie uiteindelijk goedkoper, foutlozer en efficiënter. Je torst geen wijzigingen meer met je mee in pensioenopbouw. We maken een nieuwe start voor het eerst in 70 jaar tijd.” 

Crème de la crème van de projecten 
Het project dat zich richt op de implementatie van dit nieuwe pensioenstelsel draagt binnen PGGM de naam Feniks. Naast zijn rol als manager van het projectmanagementteam, is Maarten ook projectmanager binnen Feniks waarbij hij verantwoordelijk is voor de realisatie van het nieuwe stelsel binnen pensioenbeheer. Een belangrijke taak die hij niet voor niets de crème de la crème van de projecten noemt. Waar je als projectmanager normaal gesproken meerdere projecten tegelijkertijd draait, is dat door de veelomvattendheid van het programma bij Feniks (en in combinatie met zijn rol als manager) in dit geval geen optie. Als projectmanager denkt Maarten vooruit en wil hij weten wat er wanneer wordt gerealiseerd, omdat een wet dan ingaat of omdat het een klant beloofd is. Afhankelijk van wat je wil realiseren, kies je er dan voor om dat projectmatig of agile te doen. Maarten: "Webshops werken vaak agile en leveren bijvoorbeeld elke twee weken een functionaliteit op. In ons geval gaat dat niet altijd. Je kunt niet iedere twee weken een stukje wetgeving opleveren en over een aantal jaar wel zien of je het hebt gerealiseerd." 

Wanneer over naar het nieuwe stelsel? 
Hoewel er al hard wordt gewerkt aan de implementatie van het nieuwe pensioenstelsel, kan nog niet alles worden uitgewerkt tot in de kleinste details. Wat wel vaststaat is dat het nieuwe pensioenstelsel alle klantreizen raakt. Maarten: Onze klantreizen zijn ingericht op relevante momenten in het uitvoeren van het pensioenproduct voor deelnemers en werkgevers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klantreis ‘Met Pensioen Gaan’, waarbij het betrokken klantreisteam zorgen dat het ‘met pensioen gaan’ zo veel mogelijk aansluit bij de behoeften van de deelnemer in deze klantreis. We kijken hierbij echt vanuit het perspectief van de deelnemer en bedenken niet zelf waar de deelnemer behoefte aan zou kunnen hebben.” 

Wij staan aan het roer 
De vraag of Maarten door zijn werk bij PGGM impact maakt op de oude dag van onze deelnemers vindt hij makkelijk te beantwoorden. “Al onze projecten hebben impact op deelnemers, dan wel werkgevers. Afhankelijk van het project geldt die impact echt voor alle deelnemers of bijvoorbeeld alleen voor deelnemers die gaan scheiden. En de ene keer doen wij onze projecten voor alle bij PGGM aangesloten fondsen, de andere keer doen we weer een project voor een specifiek fonds. Wat dat betreft is ons werk zeer divers. Wat wel iedere keer gelijk is, is dat wij als projectmanager een grote verantwoordelijkheid hebben bij de realisatie van die veranderingen. Samen met een groot team van mensen proberen wij die veranderingen tot een goed einde te brengen.”   

“Grote veranderingen die deelnemers raken, daar draaien wij aan knoppen.” 

Enthousiast licht Maarten deze impact nog eens toe: “Dat is het gave van ons werk, het doet er altijd toe. Iedereen binnen de organisatie doet werk dat belangrijk is voor de deelnemers, maar wij mogen gelukkig zijn met feit dat we iedere keer met concrete veranderingen aan de slag mogen gaan. En dus niet alleen voor deelnemers, ook voor werkgevers. Kijk bijvoorbeeld naar het verbeteren van premie-inning, dat raakt werkgevers enorm. Ook zo maken we impact.”  

Wisselende teams, projecten en opdrachtgevers 
Maarten heeft een achtergrond in de psychologie en is opgeleid tot ontwikkelingspsycholoog. Op den duur kwam hij erachter dat op die manier resultaten bereiken vaak een weg van een hele lange adem is. Maarten: “Die manier van werken ligt mij als resultaatgericht persoon minder. Gelukkig is dat bij mijn huidige werk wel anders. Daar zie je sneller resultaat van de acties die je onderneemt. Iets wat ook ultiem tot uiting komt in mijn rol als projectmanager. Een functie waarbij je je telkens op een nieuw project stort en waarbij je in korte tijd resultaat neer moet zetten. 

“Ik zie graag snel resultaat van acties die ik onderneem. Iets wat ook ultiem tot uiting komt in mijn rol als projectmanager.” 

Gerechtvaardigd meepraten 
Na zijn werkzaamheden in de psychologie stapte Maarten over op de consultancy. Ondanks dat de diversiteit in projecten en opdrachtgevers hem erg aansprak, besloot hij toch voor een nieuwe uitdaging te gaan. “Ik ben als projectmanager binnengekomen bij PGGM, maar sinds dit jaar ben ik ook manager van het projectmanagementteam. Die mogelijkheid om door te groeien naar een rol als manager was één van de redenen waarom ik heel bewust de overstap naar PGGM heb gemaakt. Daarnaast wilde ik ervaren hoe het is om je als interne medewerker meer onderdeel van een bedrijf te voelen. Toen ik als consultant steeds voor andere bedrijven werkte, voelde ik me wel betrokken en kaartte ik aan wat ik dacht dat beter kon, maar tegelijkertijd bleef mijn focus gericht op de klus waar ik voor was gevraagd en bleven de uitdagingen die ik zag dan toch meer het pakkie-an van het bedrijf. Nu denk ik dan hé, maar het is wel míjn bedrijf. Dus het voelt nu ook meer gerechtvaardigd om mee te praten. En dat wordt gelukkig gewaardeerd.”  

Bij PGGM doen we de pensioenuitvoering van 4,4 miljoen mensen die voor een groot deel werken of gewerkt hebben in zorg en welzijn. Als je bij PGGM werkt draag je dus bij aan de financiële zekerheid van mensen die hun werkzame leven hebben besteed aan het zorgen voor anderen. We weten dus veel over pensioen. Met die kennis helpen we om het nieuwe pensioenstelsel vorm te geven. En met zo’n 268 miljard euro aan belegd vermogen, hebben we invloed op de koers die talloze bedrijven over de hele wereld varen.  

Werk is niet alleen een manier om de dag door te komen. Werk draagt ergens aan bij. Actie is reactie. De vraag is, hoeveel impact wil jij hebben? Bekijk de vacatures op onze website. 

Artikel delen of printen

klik op het icoon