• 17 jun 2022
  • Blog
Sophie Huiskamp (1)

Zo helpt Sophie PGGM resultaatgericht samen te werken

'Ik heb de mogelijkheid gekregen om het programma Resultaatgericht Samenwerken zelf vanaf nul op te zetten, uiteraard in samenwerking met een aantal collega’s. Ik dacht na over de inhoud van het programma, maar ook over hoe het landt en wie je uit de organisatie wanneer meeneemt in het proces. '

Al bij het metaalbewerkingsbedrijf waar Sophie tijdelijk werkte had ze oog voor het verbeteren van processen. Ze stapte met haar ideeën naar de directeur en vroeg of ze het mocht fixen. Zo ging Sophie aan de slag met het verbeteren van processen in de fabriek en op kantoor. Toen een organisatieadviseur haar taken uiteindelijk overnam wist ze: dat is dus wat ik wil gaan doen! 

Maatschappelijke organisatie met impact 
“Ik vond mezelf na een studie toegepaste psychologie nog te jong om als toegepast psycholoog aan de slag te gaan. Ik wist niet wat ik wel wilde en ben toen een tijdje bij een metaalbewerkingsbedrijf gaan werken waar ik erachter kwam dat ik organisatieadviseur wilde worden. Met dat als doel ben ik sociologie gaan studeren. Na kort als recruiter te hebben gewerkt ben ik gestart bij een consultancybedrijf. De afwisseling was leuk en het werken voor veel opdrachtgevers leerzaam, maar ook de kant van de klant vond ik interessant. Ik wilde begrijpen hoe het in zo’n grote organisatie werkt, om zo nog beter te kunnen adviseren. Ik besloot op zoek te gaan naar een baan als organisatieadviseur binnen een grote organisatie, met als voorwaarde dat het een organisatie moest zijn waarbij je écht impact maakt. En zo kwam PGGM op mijn pad. 

Eerste ervaringen met PGGM 
Ik was onder de indruk van het pand en de gastvrijheid van de receptionistes, een fijne binnenkomer. Het Voortdurend Verbeteren team is een zelfsturend team, iets wat mij erg goed is bevallen. Je bent gezamenlijk verantwoordelijk voor de koers en de resultaten. Ook heb ik het HR-proces op me genomen, waaronder ook beoordelingsgesprekken vallen. Ik bekeek of wat we doen past bij wat we willen bereiken, of het van voldoende kwaliteit is, hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen maximaal blijft groeien en hoe we iedereen goede feedback kunnen geven.

Programma zelfstandig vanaf nul opzetten 
Ik hield me fulltime bezig met programma management. Zo was ik verantwoordelijk voor het opzetten, ontwerpen en uitvoeren van het programma Resultaatgericht Samenwerken. Dat gaat enerzijds over het trainen van collega’s, anderzijds over collega’s helpen het geleerde in de praktijk toe te passen en zorgen dat wat geleerd wordt ook breed in de organisatie geborgd wordt. Ik heb de mogelijkheid gekregen om dit programma zelf vanaf nul op te zetten, uiteraard in samenwerking met een aantal collega’s. Ik dacht na over de inhoud van het programma, maar ook over hoe het landt en wie je uit de organisatie wanneer meeneemt in het proces. 

Terug naar kantoor 
Het thuiswerken tijdens corona vond ik erg ingewikkeld. Als adviseur speel je veel in op onderstromen en dat gaat een stuk lastiger via het scherm. Het voornaamste waar je je mee bezighoudt gaat over mensen en interactie. Ik gebruik daarbij m’n intuïtie om te voelen wat er gebeurt. Gelukkig mocht ik bij wijze van uitzondering snel terug naar kantoor. Later heb ik m’n werk op het hybride werken aan kunnen passen, maar alleen al het dagelijks naar kantoor kunnen gaan heeft me destijds erg goed gedaan.

Iedere Business Unit een eigen cultuur 
Dat je bij PGGM de kans krijg om zoiets als het programma Resultaatgericht Samenwerken op te zetten zie ik als een groot pluspunt. Je krijgt ook als young professional veel kansen om jezelf te ontwikkelen. En doordat het zo’n grote organisatie is heb je ontzettend veel mensen waar je van kunt leren, daarnaast heeft iedere Business Unit weer een andere cultuur en aanpak. Bovendien wordt ook door JongPGGM veel aandacht aan jongeren binnen het bedrijf besteed. Qua ontwikkeling, maar er is ook genoeg ruimte voor plezier. 

Leren en uitproberen zonder urendruk 
Wat ik inmiddels heb ervaren van het werken bij zo’n grote klant van een consultancybedrijf? Je kan helemaal het vak induiken en dat is ontzettend leerzaam. Je kan heel gemakkelijk leren en uitproberen wat bij je past en wat je leuk vindt.” 

Artikel delen of printen

klik op het icoon