Juliette Kromwijk Zoom2

Juliette Kromwijk

Junior Risk Manager Operational Due Diligence

“We kijken ook bijna als psycholoog of ethicus bij het beoordelen van risico’s.”
Bg 250X250 2@2X

Na de Hotelschool werkte Juliette een tijdje in de hotel- en congreswereld, maar wilde graag een nieuw stap maken. Ze besloot een master Business Economics te doen en sinds november 2020 werkt ze bij PGGM als analist in het riskteam ‘operational due diligence’. Samen met haar collega’s bewaakt zij de operationele risico’s van zaken doen met ruim 250 externe investment managers en bedrijven waarin PGGM direct investeert.

Het hardlooprondje

“Ik kende PGGM eigenlijk alleen van mijn hardlooprondjes in de buurt. Een prachtig pand, maar ik had geen idee wat er ze precies deden. Iets met pensioenen? Niet de wereld waar ik als eerste aan dacht, totdat ik via-via hoorde over de impact die zij maken met hun vermogensbeheer. Ik was op zoek naar een wat grotere organisatie waar ik veel zou kunnen leren en waar zaken goed geregeld zijn. Ik was ook verrast hoe maatschappelijk gedreven PGGM bleek te zijn. Na de leuke kennismakingsgesprekken heb ik mijn keuze gemaakt. En die is de afgelopen maanden ook helemaal bevestigd.”

Dubbel impact

“Ik zie dat ons werk er echt toe doet. Onze beoordeling van een assetmanager gaat naar de investeringsteams die daarop beslissen of ze met deze partij in zee willen gaan of willen blijven samenwerken. Wij kijken bijvoorbeeld naar reputatierisico’s en of het beleggings- en administratieproces en de interne governance op orde zijn. Ik realiseer me dat we het geld van anderen beleggen; het is niet van ons. Dat vraagt dat we er heel zorgvuldig mee omgaan. Daarnaast nemen managers waar we mee samenwerken onze analyses zeer serieus. Ze gaan aan de slag gaan met ons oordeel en vragen om advies hoe beter te worden. We hebben daarmee eigenlijk dubbel impact op beter en meer verantwoord beleggen.”

Analist, psycholoog en ethicus tegelijkertijd.

“Ik leer enorm veel, vooral door de grote variëteit aan uitdagende ODD assesments. Dat gaat van het selecteren van een private equity club in Zweden tot het monitoren van een grote vastgoedbelegger uit de V.S. of - steeds vaker - ook het beoordelen van directe beleggingsmogelijkheden wereldwijd. We bekijken daarbij niet alleen de ‘hard facts’, zoals de data, regels, processen en dergelijke, maar proberen juist ook tussen de regels door te lezen en mensen te spreken. Uiteindelijk kijken we ook bijna als psycholoog of ethicus bij het beoordelen van risico’s. En we spreken met allerlei mensen in de organisatie, tot en met het  management. Helaas nu vooral digitaal, maar uiteindelijk zullen we, zoals nu de verwachting is, ook wel weer reizen. We willen mensen soms ook recht in de ogen kijken. Daar liggen voor mij ook mooie uitdagingen.”

Persoonlijke kracht ontwikkelen

“Ik wil er niet alleen vakinhoudelijk staan, maar ook als persoon. Ik kan nog zoveel leren over hoe ik een gesprek voorbereid, hoe ik de juiste vragen kan stellen en hoe ik kan aanvoelen of de waarheid wordt gesproken. Wat daarbij helpt is dat ik vanaf dag één serieus word genomen en volwaardig kan meedoen in het proces. Maar gelukkig heb ik altijd ook steengoede collega’s om me heen, aan wie ik alles kan vragen en die altijd klaar staan te helpen. En PGGM faciliteert ook allerlei opleidingen en trainingen, zoals mijn post master Chartered Financial Analist.”

Zeist is net wat anders dan de Zuidas

“Ik voel me hier thuis. Inhoudelijk staan we voor dezelfde uitdagingen als de grote investeringsmaatschappijen op de Zuidas. Maar de cultuur is meer open. Ik werk met aardige en gedreven mensen om me heen. Ik ben licht allergisch voor haantjesgedrag, maar dat kom ik hier gelukkig weinig tegen. Ik kijk er enorm naar uit mijn collega’s weer in het echt te ontmoeten, na de bijzondere periode met het digitale werken.”

Gepubliceerd op 14 mei 2021.

Er zijn nieuwe artikelen geladen.