Lauren Barten Uitsnede

Lauren Barten

Business Controller

“Dit is hét moment om op jouw manier een positieve impact te maken in het dynamische speelveld van de huidige pensioenwereld.”

Business controller Lauren Barten is blij dat het opbouwen van pensioen op steeds meer maatschappelijke belangstelling kan rekenen. “Lange tijd was het geen ‘sexy’ gespreksonderwerp, daar komt langzaam verandering in. De groeiende aandacht in de media voor de ontwikkeling van de dekkingsgraad en de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel dragen daaraan bij.”

Het verhaal achter de cijfers vertellen

“Veel werkenden zijn bezig met een goed inkomen voor nu en veel minder met een goed inkomen voor later. Ik ben, denk ik, wat dat betreft de uitzondering op de regel. Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in zaken als het opbouwen van vermogen, rendementen en pensioenproducten. Na mijn studies Bedrijfseconomie en Accountancy heb ik eerst een aantal jaar gewerkt als auditor voordat ik de overstap maakte naar business control. Het leuke van business control vind ik dat je het verhaal achter de cijfers mag vertellen. Sinds augustus 2020 werk ik voor PGGM. Ik wilde graag bij een pensioenbedrijf werken en PGGM is een van de grootste pensioenuitvoeringsorganisaties in Nederland. Bovendien sprak de bedrijfscultuur mij aan. Na mijn eerste gesprek wist ik: ‘dit is een organisatie waar de mens centraal staat’. Dat beeld is sinds ik hier werk alleen maar bevestigd.

Binnen de afdeling Finance & Control werken we met zo’n 15 collega’s verdeeld over verschillende teams aan de planning- en controlcyclus voor heel PGGM. Zelf werk ik bijvoorbeeld voor Pensioenbeheer, maar je kunt ook aan de slag voor Vermogensbeheer of een van de andere afdelingen. Daarnaast werken we aan overstijgende projecten zoals de ontwikkeling van een nieuw kostprijsmodel of de budgetten voor het komende jaar. Ook krijg je als business controller regelmatig vragen en verzoeken vanuit de business. Je hebt daarbij eigen aandachtsgebieden waarvoor je het eerste aanspreekpunt bent. We zijn soms sparringpartner, vraagbaak, onderzoeker, controleur, adviseur en aanjager ineen. Dat maakt het werk heel afwisselend. Het ene moment werk ik aan het opstellen van begrotingen en rapportages, het volgende moment daag ik het management uit met scherpe vragen die aanzetten tot nadenken. Om zo bij te dragen aan de doelstellingen van PGGM. Doelstellingen die nauw verbonden zijn met de vele interne en externe ontwikkelingen in een dynamisch speelveld. Hierbij krijg ik alle ruimte en vrijheid om mijn werkzaamheden naar eigen inzicht in te vullen.

Mijn werk doet ertoe. Voor PGGM, voor onze klanten én voor de maatschappij. Dat vind ik belangrijk. Met een verantwoorde bedrijfsvoering, duurzame investeringen, kennisdeling en vernieuwende initiatieven zorgen we voor de financiële zekerheid van 4,4 miljoen mensen. Daarbij spelen we een grote rol in het toekomstbestendig maken van het Nederlandse pensioenstelsel. Die impact maken we samen en dat merk je aan de manier waarop we werken en met elkaar omgaan. De collega’s zijn betrokken en gedreven om het beste uit zichzelf te halen. Dit geldt voor alle PGGM’ers en zeker voor business controllers. Het is belangrijk om goed op de hoogte te blijven, de juiste vragen te stellen en jezelf te blijven ontwikkelen. Mogelijkheden hiervoor zijn er genoeg. Zo kun je opleidingen volgen aan onze eigen PGGM Academy of een externe studie doen naast je werk. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van je RC-titel. Zelf heb ik mijn RC-diploma al op zak. Ik wil me op dit moment vooral in de breedte ontwikkelen en bijdragen aan de transitie van ons pensioenstelsel.”

Gepubliceerd op 26 augustus 2021.

Er zijn nieuwe artikelen geladen.