Nicole Nijveld 480X480

Nicole Nijveldt

Projectleider MIP programma

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen bij PGGM via het Make It Possible-programma kans om weer in het arbeidsproces te komen.
Bam2

Wie met een arbeidsbeperking door een (chronische) ziekte of lichamelijke beperking weer aan het werk wil, kan bij PGGM rekenen op ondersteuning vanuit het Make It Possible-programma (MIP), een programma waarbij wij mensen via een participatiebaan helpen terug te keren op de arbeidsmarkt. Projectleider Nicole Nijveldt (49), zelf ook gestart in een participatiebaan bij PGGM, legt uit waarom deze hulp voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nodig is.

Impact maken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen

“Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk een baan is. Dat beseffen ze pas als de mogelijkheid om te werken er tijdelijk niet is, of als het werk vanwege beperkingen anders wordt. Mensen met een baan hebben een bepaalde structuur en een ritme waar ze zich aan kunnen vasthouden. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het enorm lastig om (weer) onderdeel te worden van het werkende leven. Bij PGGM helpen we die doelgroep een handje. Ik ga binnen de organisatie de boer op, door managers te spreken én te overtuigen dat mensen uit deze doelgroep wel degelijk van toegevoegde waarde zijn. Het helpt dan zeker mee als ik kan vertellen over mijn eigen ervaring."

Passende plek binnen de organisatie

"Bij PGGM kijken we niet alleen naar iemands cv, maar ook naar iemands potentieel en zoeken dan een passende plek - een echte baan voor minimaal 7 maanden - als volwaardig teamlid. En dan maakt het niet uit dat de meeste kandidaten door hun energiebeperking parttime werken. Er wordt geen labeltje op iemand geplakt en dat zorgt dat deze doelgroep zich over het algemeen goed thuis voelt in onze organisatie. Ik vind dat PGGM vooroploopt; het is mooi om te zien dat we als organisatie steeds inclusiever denken en dat we ons niet laten leiden door vooroordelen.”

“Het is belangrijk om met een neutrale bril naar de potentie van mensen te kijken. Ik ben altijd op zoek naar gekwalificeerde en gemotiveerde kandidaten waarbij de loopbaan door ziekte of een arbeidsbeperking tijdelijk onderbroken is, en die nu weer klaar zijn om aan de slag te gaan.”

“Als iemand in een participatiebaan aan de slag gaat, krijgt hij of zij een buddy aangewezen. Dat is een collega van een andere afdeling die meedenkt over zaken waar kandidaten tegenaan kunnen lopen die langere tijd uit het arbeidsproces zijn geweest. Met een buddy wordt het netwerk van de nieuwe collega meteen een stuk groter en krijgt iemand het gevoel écht bij de organisatie te horen. Dat is goed voor het opbouwen van zelfvertrouwen. En dat is natuurlijk het doel van het MIP-programma. Starten in een nieuwe baan is al lastig zat, ook als je niets mankeert. Daarom hebben onze buddy’s een belangrijke rol in dit traject. Daarnaast ben ik voor alle kandidaten in het programma een vast aanspreekpunt, heb ik regelmatig een gesprek met de medewerker, en houd ik goed de vinger aan de pols bij de manager. Op deze manier proberen we het proces van terugkeren in het werkende leven zo soepel en laagdrempelig mogelijk te laten verlopen”

Gepubliceerd op 5 februari 2021.

Er zijn nieuwe artikelen geladen.