Nienke Bewerkt Gesneden

Nienke Oosterheert

Manager Interne Beheersing Pensioenbeheer

“We staan naast de uitvoering en proberen stap voor stap het risicobewustzijn verder te versterken.”
Bg 250X250 1@2X (1)

Nienke Oosterheert werkt sinds december 2016 bij PGGM, na diverse rollen in de consultancy op het gebied van procesmanagement en later risk management. Ze was de afgelopen jaren manager van diverse businessteams binnen pensioenbeheer. In die hoedanigheid werkte ze mee aan een initiatief om risicomanagement in de eerste lijn van het pensioenbeheer tot leven te brengen. Sinds een half jaar bouwt zij aan het nieuwe team ‘interne beheersing pensioenbeheer.’

Deze functie is voor (en door) mij geschreven

“In deze rol komt alles samen uit mijn eerdere werkervaringen. Adviseren, risicomanagement en -controle en de ervaring om zelf midden in de uitvoering te staan. Het ontwikkelen van de eerste lijn risk functie heeft meerdere aanleidingen, waaronder het verder versterken van de interne risico- en procesbeheersing. Het is mooi dat ik mede aan de basis heb kunnen staan van de inrichting van dit team en nu de ruimte krijg om dit zelf werkelijkheid te maken. Ik kan ondernemen en voel de verantwoordelijkheid. Het is ook spannend; ik leer weer nieuwe dingen en wil echt laten zien dat dit nieuwe initiatief werkt!”

Ik wilde al jaren bij PGGM werken

“Ik had PGGM al lang op m’n verlanglijst staan. De pensioenwereld is enorm in beweging, met nog veel onzekerheden in de toekomst door het nieuwe pensioenakkoord. Dat maakt het beheersen van de daarbij horende risico’s juist zo veelzijdig en interessant. Daarbij heb ik ook een persoonlijke motivatie voor de sector Zorg en Welzijn. Ik heb zoveel respect voor mensen in de zorg. Mijn vader is 12 jaar opgenomen geweest in een verpleegtehuis. Marian van de activiteitenclub zong elke week met m’n vader, en dan was hij zo blij. Ik ervaar dat ik op deze manier, met mijn talent, echt iets terug kan doen voor de sector. Ik voel dat ik werk voor een goed pensioen voor Marian.” 

Stemmetje in het achterhoofd aanzetten

“Het werk dat wij als team elke dag doen, verandert morgen niet de wereld. Maar we staan naast de uitvoering en proberen stap voor stap het risicobewustzijn verder te versterken. Op allerlei manieren helpen we onze collega’s na te denken over risico’s en de impact daarvan op hun werk. Hun stemmetje in hun achterhoofd te versterken. Bij elkaar moet dat onze risicocultuur steviger maken en in de tijd echt aantoonbaar verbeteringen opleveren. En daarmee kunnen wij met elke verbeterstap, klein en groot, bijdragen aan het pensioen voor alle deelnemers.”

Inspireren in plaats van afdwingen

“Bij PGGM staan we als een van de voorlopers binnen de pensioensector in het hart van alle ontwikkelingen. Naast de toenemende aandacht van toezichthouders, fondsbesturen en de maatschappij voor ons werk, komt er ook nog eens een pensioenstelselwijziging op ons af. Het vraagt inhoudelijk veel als risk-professional, maar misschien nog wel meer als ‘risk-mens’. Ik denk dat een open blik, nieuwsgierigheid en verbinding maken heel belangrijk zijn. Om dit werk goed te doen moet je namelijk dieper durven doorvragen, op zoek naar ‘grondoorzaken’, en dan stuit je soms ook op pijnpunten. Dat kan alleen als je een sterke verbinding kunt maken met collega’s, als je veiligheid en transparantie kunt scheppen. Je kunt de risico-mindset bij collega’s beter inspireren dan afdwingen, en dat vraagt veel van jou als persoon. Dat maakt het vak zo veel meer dan alleen ‘vinkjes’ zetten op checklists.”

Gepubliceerd op 14 mei 2021.

Er zijn nieuwe artikelen geladen.