• 05 aug 2020
  • Blog
  • Vermogensbeheer
Gettyimages 675825950

PGGM publiceert Private Equity Annual Responsible Investment Report 2019

PGGM is ervan overtuigd dat financieel rendement hand in hand gaat met maatschappelijk rendement.
20200405 Highligts And Kpis For PE In 2019

De private equity-beleggingen die we doen voor onze klanten dragen bij aan een goed pensioen voor hun deelnemers en tegelijkertijd houden we rekening met de impact die deze beleggingen hebben op de wereld om ons heen. We realiseren ons dat ESG-factoren (milieu, maatschappij en bestuur) een materiële impact hebben op de financiële prestaties van de private equity-portefeuille. We anticiperen hierop door het identificeren van mogelijkheden voor waarde creatie, als ook het beperken van risico’s in de beleggingen.

Met de publicatie van dit Private Equity Annual Responsible Investment Report 2019, vergroten we de transparantie over onze beleggingen en rapporteren we over onze ESG-initiatieven.

In 2019 hebben we ESG engagement met GP’s (externe managers) zodanig verbeterd dat we nu minimaal één keer per jaar contact hebben met elke manager bij wie we hebben gecommiteerd aan hun meest recente fonds (dit noemen we ‘doorlopende’ managers). Tot 2019 identificeerden we op basis van een risicobeoordeling een selecte groep externe managers waar we ons op concentreerden. We willen echter verbeteringen stimuleren bij al onze managers en daarbij is regelmatig engagement belangrijk. We spreiden de engagementactiviteiten nu beter door het jaar en dit maakt het proces efficiënter.

Halverwege 2019 zijn we met deze aanpak begonnen en we zijn sindsdien in gesprek geweest over ESG met 32 van de 55 ‘doorlopende’ managers in onze portefeuille. Tot onze tevredenheid zagen we bij 23 managers verbeteringen op het gebied van ESG in de bedrijfsvoering. In 2020 gaan we door met deze aanpak van engagement en we verwachten zo met alle ‘doorlopende’ managers te spreken over ESG. In deze gesprekken met managers volgen we de voortgang wat betreft ESG-integratie, maar zoeken we ook naar manieren om te verbeteren en te helpen bij het definiëren van de verdere ontwikkeling van het ESG-beleid.

In 2019 hebben we ons in het bijzonder gericht op het verbeteren van de ESG-rapportage van onze managers. We stimuleerden met name dat managers op bedrijfsniveau rapporteren op basis van ESG-KPI's. We zijn blij te zien dat ondertussen 17 van onze GP’s in 2019 op deze wijze rapporteren. Dit is aanzienlijk meer dan de 9 managers die dit deden in 2018. We hopen in 2020 hierop nog meer vooruitgang boeken.

Een ander speerpunt is het verbeteren van de rapportages op het gebied van klimaatverandering en diversiteit en inclusiviteit in 2020. Graag delen we de resultaten hiervan in ons jaarbericht 2020.

Lees hier het volledige Private Equity Annual Responsible Investment Report 2019

Artikel delen of printen

klik op het icoon