• 16 jun 2022
  • Statement

Brenda Kramer

Brenda maakt impact op wat mag groeien
Schermafbeelding 2022 04 20 100508 (1)

Dit ben ik

Ik ben Brenda Kramer, 37 jaar en werk sinds zes jaar bij PGGM. Met mijn man en onze twee dochters woon ik in Driebergen. Ik tennis, beoefen yoga en kook graag veganistisch.  

Dit doe ik
Ik maak deel uit van het Verantwoord beleggen-team van PGGM. Naast het maken van financieel rendement, willen we bijdragen aan de wereld om ons heen. Onze ambitie is dan ook duurzamer te gaan beleggen. Dat kan door onze beleggingen aan te passen en - als grote pensioenuitvoerder - onze invloed in te zetten. Daarmee kunnen we de politiek en de rest van de financiële sector aanmoedigen de versnellingen van vergroening van onze economie aan te gaan.

Op Europees niveau werk ik aan de vraag: wat voor informatie hebben we nodig om de economie en onze beleggingen te verduurzamen? Namens de Nederlandse pensioensector zit ik in een expertgroep (EU Platform for Sustainable Finance), die de Europese Commissie hierin adviseert. Samen met internationale experts ontwikkelde ik de Europese Taxonomie met criteria voor het vaststellen van de mate van duurzaamheid van een belegging. De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) verplicht bedrijven te rapporteren over de mate waarin hun beleggingen in lijn zijn met deze taxonomie.

Binnen PGGM zet ik pilots op voor SFDR en Taxonomie om te kijken waar we tegenaan lopen. Daarnaast werk ik mee aan een intern curriculum voor duurzaamheid, zodat iedereen zich bewust wordt van het belang van evenwicht tussen financieel economische resultaten, transparantie, sociale belangen en het milieu.

Daarom PGGM
De eerste tien jaar van mijn carrière werkte ik voor de overheid. Als econoom adviseerde ik onder andere ministers bij Europees beleid. Op een gegeven moment wilde ik mijn eigen ideeën ontwikkelen. Ik geloof in de kracht van geld; als je geld in de goede richting beweegt, kun je daarmee veel invloed uitoefenen. PGGM wil naast rendement ook maatschappelijke impact maken. Aan die visie wilde ik graag bijdragen.

Zo maak ik impact
Vanuit de beleggingskant kun je twee dingen doen: beleggen in zaken die financieel aantrekkelijk zijn of beleggen in zaken die passen bij je visie. Bij passief beleggen zijn we afhankelijk van wat er om ons heen gebeurt. Daarom probeer ik een steentje bij te dragen aan het transparanter maken van duurzaamheid. Dan kunnen bedrijven zichzelf vergelijken en definiëren wat al goed is. Hoe transparanter de mate van duurzaamheid van (mogelijke) beleggingen en hoe groener de economie, hoe makkelijker we impact kunnen maken. 

Meer over Impact maken bij PGGM? Bezoek de Impact4-pagina.

Artikel delen of printen

klik op het icoon